Meeste fipronil-blokkades pluimveebedrijven terecht

Naar de rechter waren 117 pluimveehouders gestapt omdat ze de blokkades van (delen van) hun bedrijf onredelijk vonden. Het CBb stelt echter dat de bescherming van de volksgezondheid zwaarder weegt dan de belangen van de pluimveehouders.
Wel heeft het CBb de minister van Landbouw op de vingers getikt, omdat er een onvolledig dossier is ingestuurd en pluimveehouders niet tijdig zijn gehoord. In twee zaken vindt het CBb de blokkade niet terecht. In een zaak produceert het bedrijf broedeieren voor de fok van vleeskuikens. Het eten van pluimveevlees uit met fipronil verontreinigde broedeieren levert geen gevaar voor de volksgezondheid op. De minister veronderstelt dat broedeieren direct (als consumptie-eieren) in de voedselketen terecht kunnen komen, maar liet na te onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval was met de eieren van dit bedrijf. Hierdoor staat niet vast dat deze eieren een onaanvaardbaar risico vormden voor de volksgezondheid. In de andere zaak gaf de minister een mondeling blokkadebevel, terwijl de wet eist dat een blokkade schriftelijk wordt opgelegd.
De fipronilcrisis ontstond in de zomer van 2017, nadat veel pluimveehouders het Barneveldse bedrijf ChickFriend hadden ingehuurd om hun stallen te behandelen tegen vogelmijten. Achteraf bleek dat ChickFriend daarvoor het verboden middel fipronil had gebruikt.