Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt vleeskuikens'Vleeskuikenhouder en slachterij moeten opener met elkaar communiceren'

'Vleeskuikenhouder en slachterij moeten opener met elkaar communiceren'

„Vleeskuikenhouders en slachterijen moeten opener met elkaar communiceren over de kuikenkwaliteit en gewichten zodat de faalkosten lager worden.” Dat vindt bedrijfsadviseur Herman van Welie.
„Vleeskuikenhouders en slachterijen moeten opener met elkaar communiceren over de kuikenkwaliteit en gewichten zodat de faalkosten lager worden.” Dat vindt bedrijfsadviseur Herman van Welie.
„Vleeskuikenhouders en slachterijen moeten opener met elkaar communiceren over de kuikenkwaliteit en gewichten zodat de faalkosten lager worden.” Dat vindt bedrijfsadviseur Herman van Welie.

De zelfstandig bedrijfsadviseur adviseert tientallen vleeskuikenhouders. Hij is tafelgast tijdens de Pluimveeweb jaarspecial woensdagavond 11 december in Barneveld. In een setting à la ‘De Wereld Draait Door’ discussiëren we onder leiding van discussieleider Jan Verhoijsen aan tafel met gasten uit de praktijk over de toekomst van de vleeskuikenhouderij in Nederland. Blijft het houden van reguliere vleeskuikens op lange termijn interessant in Nederland? Of moeten we allemaal over op een concept met trager groeiende of reguliere kuikens? Dat soort vragen komen ter sprake.

‘Reguliere kip blijft’

Van Welie vindt het lastig om te voorspellen waar het heen gaat. „Veranderingen zijn van alle tijden. De sector is ook overgeschakeld van diepvrieskip naar verse kip. Een paar jaar gelden is een deel van de vleeskuikenhouders overgeschakeld op concepten van trager groeiende kuikens. En nu slachterijen minder lichtere kuikens vragen, vullen vleeskuikenhouders die vraag ook in door minder op te zetten en niet of later uit te laden. Het probleem met voorspellingen is echter dat het altijd anders loopt dan we denken.”

De bedrijfsadviseur verwacht dat de veel Nederlandse vleeskuikenhouders de komende tien jaar reguliere kuikens blijven houden. „De vraag naar conceptkip komt met name uit Nederland. Dat is maar een beperkt deel van de markt. Bovendien is reguliere Nederlandse kip een schitterend product. Belangrijk is dat je jezelf onderscheidt bij de afnemer ten opzichte van je concurrenten. De markt bepaald uiteindelijk wat er geproduceerd gaat worden. ”

‘Verdiensten reguliere kip hoger’

„De reguliere kuikenmarkt zit nu in een dip, maar de verdiensten met reguliere kuikens waren de afgelopen drie jaar gemiddeld genomen hoger dan met conceptkip. Je ziet met name grote vleeskuikenbedrijven die technisch uitstekend draaien en gebruik maken van het toegenomen genetisch potentieel.”

Het toegenomen genetisch potentieel is volgens Van Welie een belangrijke reden dat de verdiensten met reguliere kuikens hoger waren dan met conceptkip. „Mijn vader was in 1970 heel tevreden met eindgewichten van 1,3 kilo en een voederconversie van 2,25. Dat is niet meer te vergelijken met de resultaten van nu. De technische resultaten met conceptkip zijn vergelijkbaar met die van reguliere kip rond 1985 tot 1987.” De hogere druk op het milieu vindt Van Welie het grootste nadeel. Hij ziet kansen voor kipconcepten met reguliere kip vanwege die milieuaspecten en de kostprijs per kilogram vlees.

Bovendien vindt hij dat de communicatie tussen vleeskuikenhouders en slachterij beter kan om de faalkosten te verlagen. „Werk nauw met elkaar samen. Samen kun je een product beter verwaarden. Nederlandse kip is een schitterend product. Een slachterij moet samen met een vleeskuikenhouder vooruitkijken naar de ontwikkelingen van de komende tijd. Zij kunnen aangeven waar het naar toe gaat.”

Programma

Naast Herman van Welie zijn vleeskuikenhouder Stefan uit het Broek, inkoopdirecteur Arie Endendijk van Plukon, manager Agri Willem Tel van Esbro en Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN Amro tafgelgasten. Het programma ziet er als volgt uit:

19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door ABN Amro bank met hun visie op de Nederlandse legpluimvee- en vleespluimveehouderij
20.15 uur: Verdeling in twee groepen; legpluimveehouderij en vleespluimveehouderij
20.20 uur: Tafelgesprek onder leiding van discussieleider Jan Verhoijsen
21.45 uur: Naborrelen met een kip- en eihapje

De Pluimveeweb jaarspecial voor zowel legpluimveehouders als vleespluimveehouders is woensdagavond 11 december bij Aeres MBO, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
11dec2019

Pluimveeweb Jaarspecial leg en vlees

Kom meer te weten tijdens de Jaarspecial op woensdag 11 december 2019. Verschillende sprekers zullen hun visie, praktische tips en kennis overbrengen.
11 december te Barneveld
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top