Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAgribusinessFotoserie: Afgekeurde eieren zijn geen afval maar hoogwaardig eiwit

Fotoserie: Afgekeurde eieren zijn geen afval maar hoogwaardig eiwit

Voedselverspilling van schouw- en breukeieren is niet meer nodig. Schaffelaarbos droogt eieren van pakstations en broederijen uit zowel de leg- als vleespluimveesector tot hoogwaardige grondstoffen voor toepassing in petfood, visteelt en jongdiervoeding. De Barneveldse producten dragen wereldwijd bij aan een duurzame eiwitvoorziening.
Jaarlijks vinden miljarden eieren hun weg naar Schaffelaarbos in Barneveld, het pluimveehart van Nederland. Een fabriek waar de eieren worden gedroogd tot hoogwaardige voedingsstoffen, innovatieve en gezonde producten. Aan de Industrieweg valt het groot e
Jaarlijks vinden miljarden eieren hun weg naar Schaffelaarbos in Barneveld, het pluimveehart van Nederland. Een fabriek waar de eieren worden gedroogd tot hoogwaardige voedingsstoffen, innovatieve en gezonde producten. Aan de Industrieweg valt het groot ei voor de fabriek op en maakt duidelijk wat hier de corebusiness is.
„We werken hier volop mee aan de circulaire landbouw; wij kennen geen afval, halen bijproducten op bij broederijen en pakstations in Europa en verwerken die tot hoogwaardige producten voor toepassing in diervoeding”, zegt Mathieu Woltring, managing direct
„We werken hier volop mee aan de circulaire landbouw; wij kennen geen afval, halen bijproducten op bij broederijen en pakstations in Europa en verwerken die tot hoogwaardige producten voor toepassing in diervoeding”, zegt Mathieu Woltring, managing director en sinds 2018 mede-investeerder.
Schaffelaarbos verwerkt voornamelijk categorie 3 eieren: schouw-, breuk- en vuile eieren die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Het ophalen van schouweieren bij broederijen gaat op twee manieren. Bij de eerste leveren ze roestvrijstalen t
Schaffelaarbos verwerkt voornamelijk categorie 3 eieren: schouw-, breuk- en vuile eieren die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Het ophalen van schouweieren bij broederijen gaat op twee manieren. Bij de eerste leveren ze roestvrijstalen tanks van 1.000 liter. Daarin verzamelt de broederij de schouweieren inclusief schaal.
Bij de tweede manier worden de schaal en vloeistof gescheiden en het vloeibare product verzameld in een koeltank. De tank met leidingwerk en pers is geschikt voor grotere broederijen en broederijen op grotere afstand vanaf Barneveld. Tankwagens halen het
Bij de tweede manier worden de schaal en vloeistof gescheiden en het vloeibare product verzameld in een koeltank. De tank met leidingwerk en pers is geschikt voor grotere broederijen en broederijen op grotere afstand vanaf Barneveld. Tankwagens halen het vloeibare product op. Het transport is in eigen beheer; de chauffeurs kennen de bedrijven, de producten en de fabriek.
Broederijen leveren ook de zogenaamde kanteieren; kleine broedeieren die niet geschikt zijn om in te leggen en dubbeldooiers. De eieren voor de foodindustrie moeten gemerkt binnen komen. De linkse fabriek is volledig gescheiden en verwerkt de foodproducte
Broederijen leveren ook de zogenaamde kanteieren; kleine broedeieren die niet geschikt zijn om in te leggen en dubbeldooiers. De eieren voor de foodindustrie moeten gemerkt binnen komen. De linkse fabriek is volledig gescheiden en verwerkt de foodproducten.
In de rechter fabriek wordt de schaal van het ei gesepareerd van de vloeibare massa eigeel en eiwit. De vloeibare massa wordt vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd om de beste kwaliteit te krijgen. Dit is een snel proces met temperaturen boven de 2
In de rechter fabriek wordt de schaal van het ei gesepareerd van de vloeibare massa eigeel en eiwit. De vloeibare massa wordt vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd om de beste kwaliteit te krijgen. Dit is een snel proces met temperaturen boven de 200 graden Celsius: binnen tientallen seconden is de vloeibare massa gedroogd.
Naar wens van de afnemer kan de fabriek de eipoeders pelleteren of kruimelen.
Naar wens van de afnemer kan de fabriek de eipoeders pelleteren of kruimelen.
De machinekamer van de fabriek. Aan de hand van de aanvoer en klantvraag wordt de fabriek opgestart.
De machinekamer van de fabriek. Aan de hand van de aanvoer en klantvraag wordt de fabriek opgestart.
Het eindproduct is GMP+ en SecureFeed waardig waardoor het gebruikt kan worden in de mengvoerindustrie; alle ziektekiemen zijn afgedood. De feedproducten worden gebruikt in diverse diervoeders voor jonge dieren, petfood en visteelt.
Het eindproduct is GMP+ en SecureFeed waardig waardoor het gebruikt kan worden in de mengvoerindustrie; alle ziektekiemen zijn afgedood. De feedproducten worden gebruikt in diverse diervoeders voor jonge dieren, petfood en visteelt.
Eipoeder in kruimelvorm. Eipoeders zijn licht van gewicht, lang houdbaar en veilig. „Ei heeft een goed imago, is een smakelijk product en de vermelding natuurlijk heel ei doet het goed op de verpakking. Daar zien wij nog groeikansen”, zegt Mathieu Woltrin
Eipoeder in kruimelvorm. Eipoeders zijn licht van gewicht, lang houdbaar en veilig. „Ei heeft een goed imago, is een smakelijk product en de vermelding natuurlijk heel ei doet het goed op de verpakking. Daar zien wij nog groeikansen”, zegt Mathieu Woltring.
De schalen worden verwerkt tot het product met de merknaam Steggcal. De gedroogde en gemalen eierschalen hebben een 40 procent betere calcium verteerbaarheid dan alternatieve calciumproducten en hebben een zeer laag ijzergehalte. „De veevoerindustrie gebr
De schalen worden verwerkt tot het product met de merknaam Steggcal. De gedroogde en gemalen eierschalen hebben een 40 procent betere calcium verteerbaarheid dan alternatieve calciumproducten en hebben een zeer laag ijzergehalte. „De veevoerindustrie gebruikt vaak kalksteentjes uit groeves uit het buitenland als kalkbron. Steggcall is een goede vervanger uit eigen land en bevat bovendien nog 5-6 procent eiwit van het eivlies met ook gunstige nutritionele eigenschappen. Goed voor de kringlooplandbouw”, aldus Mathieu Woltring.
Zakgoed met eiproducten klaar voor wereldwijde verzending. Barneveld kennen ze in heel de wereld. „Wij verwaarden restproducten tot hoogwaardige eiwitten. Het is goed dat pluimveehouders weten dat wij er zijn. Uiteindelijk zijn onze activiteiten positief
Zakgoed met eiproducten klaar voor wereldwijde verzending. Barneveld kennen ze in heel de wereld. „Wij verwaarden restproducten tot hoogwaardige eiwitten. Het is goed dat pluimveehouders weten dat wij er zijn. Uiteindelijk zijn onze activiteiten positief voor de hele Nederlandse pluimveesector”, besluit Mathieu Woltring.

Lees het volledige artikel over Schaffelaarbos in de rubriek 'De volgende schakel' in vakblad Pluimveeweb van vrijdag 6 december. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel, Schaffelaarbos

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top