Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Je moet er tegenwoordig 100 procent achter staan om een boerenbedrijf over te nemen'

'Je moet er tegenwoordig 100 procent achter staan om een boerenbedrijf over te nemen'

„Je moet er tegenwoordig 100 procent achter staan om een boerenbedrijf over te nemen”, zegt de jonge vleeskuikenhouder Bart Vosters uit het Brabantse Luyksgestel. „Maar het geeft ook zoveel vrijheid om te doen wat je het liefste doet. Met dieren bezig zijn. Uit bed stappen en op het werk zijn. Er later zijn om je kinderen te zien opgroeien, zoals mijn ouders ook altijd thuis waren vroeger.”

De Facebookgroep Bergeijkse boeren vroeg Bart wat hem drijft om vandaag de dag de agrarische sector in te stappen. Bart Vosters (24) groeide op een gemengd bedrijf met koeien en vleeskuikens in Luyksgestel (NB) op. Nog voordat hij kon praten wist hij al dat hij later zelf boer wilde worden. En vanaf het moment dat hij kon praten, vertelde hij ook anderen over zijn droom. Met het oog op kansen voor Bart als toekomstige bedrijfsopvolger, hebben zijn ouders in 2012 een nieuwe stal gebouwd voor vleeskuikens. Dit jaar treedt hij officieel toe tot de vennootschap van zijn ouders.

Sinds twee jaar is Bart ook bedrijfsleider op een vleeskuikenbedrijf in het naburige Bergeijk (NB), waar hij 24/7 de verantwoording heeft. „Ook als er ’s nachts of in het weekend iets is, moet ik er naartoe om het op te lossen. Het is niet zo dat ik 24 uur per dag werk heb tussen de dieren, maar ik ben er wel altijd mee bezig en moet beschikbaar zijn.” Toch is deze job goed te combineren met de boerderij thuis, vindt Bart. „Toen ik van school af kwam ben ik eerst als vertegenwoordiger gaan werken bij een bedrijf dat melkmachines verkoopt. Maar daar wist je nooit wanneer je laatste afspraak was. Nu kan ik zelf mijn dag indelen, en is het beter in te passen tussen mijn werkzaamheden op het thuisbedrijf.”

Hoewel de dagelijkse leiding van een vleeskuikenbedrijf een prachtige uitdaging is voor Bart, vindt hij thuis juist de afwisseling tussen de koeien en de kuikens mooi. „Met koeien heb je meer binding. Ik ken ze allemaal, ze lopen al langer mee. En ben ik meer in de buitenlucht bezig. Zo verbouwen wij zelf de maïs en het gras voor onze koeien. Aan de andere kant vind ik kuikens juist een mooie uitdaging omdat het topsport is. Je moet heel kort op de bal zitten en goed naar je kuikens kunnen kijken zodat je dingen ziet aankomen. Ik ben bijvoorbeeld heel trots op de gezondheid van onze kuikens, waardoor wij al meerdere jaren op rij 0,0 antibiotica hebben gebruikt.”

Omschakelen

Op de vraag waar hij over tien jaar hoopt te staan moet Bart even nadenken. „Wij hebben momenteel plannen om onze 105.000 reguliere kuikens om te schakelen naar Goed Nest kip. Dit betekent onder andere dat alle dieren 30 procent meer ruimte krijgen en beschikking hebben over pakken stro in de stal. Over tien jaar hoop ik dat de nieuwe stal die voor deze extra leefruimte nodig is er al heel wat jaren staat en dat het bedrijf ook op andere aspecten klaar is voor de toekomst. Ook hoop ik dan zelf een gezin te hebben en bij de boerderij te wonen. En voor de agrarische sector als geheel hoop ik dat we over tien jaar meer begrip hebben gekweekt voor het werk dat wij doen. Dat mensen beseffen hoe groot deel van het landschap in Nederland boeren onderhouden en natuurlijk dat we voor kwalitatief goed, veilig en betaalbaar eten zorgen voor iedereen, met oog voor onze dieren. En daar wil ik als jonge boer graag mijn bijdrage aan leveren door met mensen in gesprek te gaan over wat ik doe.”

Vleeskuikenhouder Bart Vosters las donderdag 26 september vorig jaar tijdens het Pluimvee Symposium Vlees deze column voor. Hij vroeg zich toen af of hij wel boer moest worden en of er nog wel een toekomst is voor zijn vleeskuikenbedrijf.

Tekst: Bergeijkse boeren

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top