Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAntibioticaStabiel aantal resistente bacteriën door vermindering antibioticagebruik

Stabiel aantal resistente bacteriën door vermindering antibioticagebruik

Resistentie tegen antibiotica neemt wereldwijd toe. Nederland vormt een positieve uitzondering op deze trend. In Nederland blijft het aantal resistente bacteriën stabiel, bij een aantal bacteriesoorten is de resistentie tegen bepaalde antibiotica zelfs afgenomen.

In het jaarlijkse NethMap/Maran-rapport presenteren verschillende organisaties de nieuwe cijfers over antibioticagebruik en resistentie in Nederland voor mens en dier. Het Nederlandse beleid, om het gebruik van antibiotica terug te dringen, werpt zijn vruchten af. In vergelijking met het referentiejaar 2009 is de verkoop van antibiotica voor landbouwhuisdieren met zeventig procent afgenomen. Ook huisartsen schreven in 2019 minder vaak een antibioticakuur voor dan in de jaren daarvoor. Ziekenhuizen laten in 2019 nog een lichte stijging zien in het gebruik van antibiotica.

Lichte afname

Ten opzichte van 2018 is het antibioticagebruik bij vleeskuikens met 2,2 procent gedaald, bij varkens met 8,2 procent, bij vleeskalveren met 11,3 procent en bij melkkoeien met 1,6 procent. Het gebruik van antibiotica die belangrijk is voor de bestrijding van bacteriële infecties bij mensen is nihil. De antibioticaresistentie bij vleeskuikens, varkens en melkkoeien is in 2019 gelijk aan 2018. Bij vleeskalveren zien we een afname van de antibioticaresistentie.

Gekeken over een periode van vijf jaar is bij alle diersoorten een afname van ESBL-positieve dieren te zien. Bij vleeskuikens is deze afname het grootst. ESBL zijn enzymen die veel voorkomende antibiotica kunnen afbreken en daarmee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van resistentie. (zie infographic)

U kunt het volledige rapport nalezen op NEthMap/Marant.

Foto van Hermien van der Aa
Tekst: Hermien van der Aa

Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top