Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAgribusinessVleesconsumptie stijgt komende jaren met 12 procent

Vleesconsumptie stijgt komende jaren met 12 procent

De consumptie van vlees zal de komende tien jaar met 12 procent groeien. Daarbij zal pluimveevlees de helft van de stijging voor zijn rekening nemen aldus de economische OESO-grootmachten en de VN-voedselorganisatie FAO.

Twee factoren zullen de vleesconsumptie de komende jaren stimuleren, stellen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO). Lage voerkosten zullen de vee- en pluimveehouderij lucratiever maken. Tegelijkertijd zullen consumenten in middeninkomens-landen hun extra inkomen gebruiken om hun voedselpatroon om te vormen van basisproducten naar producten met een hogere waarde, zoals vlees.

De vleesconsumptie in ontwikkelingslanden, met name in Azië en Afrika, zou vijf keer sneller stijgen dan in ontwikkelde landen. Momenteel is de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking laag in ontwikkelingslanden, maar bijna verzadigd in de ontwikkelde wereld.

Toename

De consumptie van pluimveevlees zal naar verwachting wereldwijd toenemen tot 145 miljoen ton (tegen 2029). De consumptie van varkensvlees zou de komende 10 jaar stijgen tot 127 miljoen ton en goed zijn voor 28 procent van de wereldwijde toename van de vleesconsumptie. De consumptie van rundvlees zou naar verwachting groeien tot 76 miljoen ton in 2029 en 16 procent van de wereldwijde groei leveren. Het verbruik van schapenvlees zou met 2 miljoen ton toenemen en 6 procent van het extra verbruik uitmaken.

Hoewel de vraag naar vlees sterk is in ontwikkelingslanden zijn er ook potentiële beperkingen. Verwacht wordt dat milieu- en gezondheidsproblemen in landen met hoge inkomens tot een overgang van dierlijke eiwitten naar alternatieve bronnen zullen leiden, maar ook vervanging van rood vlees, met name rundvlees, door gevogelte en vis, aldus de OESO en FAO.

Foto van Iede de Vries
Tekst: Iede de Vries

Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top