Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVoer'Zelf bepaal je voor 75 procent het resultaat'

'Zelf bepaal je voor 75 procent het resultaat'

„Kijk vooral naar jezelf. Als vleeskuikenhouder heb je zelf 75 procent in de hand", zegt Tom Geerts.
„Kijk vooral naar jezelf. Als vleeskuikenhouder heb je zelf 75 procent in de hand", zegt Tom Geerts.
„Voerkwaliteit is belangrijk, maar alles moet 110 procent zijn om goed te draaien. Als eerste de drie R’s: rust reinheid en regelmaat. Daarnaast zijn kuikenkwaliteit, klimaat en entingen ook cruciaal”, zegt Tom Geerts.

Geerts (34) houdt 68.000 reguliere vleeskuikens in twee stallen in het Drentse Tweede Valthermond. De nieuwkomer nam in 2015 een bestaand vleeskuikenbedrijf met één stal over en bouwde vorig jaar nieuw voor 40.000 kuikens. Vooral dankzij zijn goede financiële resultaten verstrekte zijn bank hem financiering om nieuw te kunnen bouwen.

Geerts kijkt altijd naar de markt en de opbrengstprijs van de vleeskuikens bij het maken van afspraken over de voerprijs. „Indien de voerprijs me niet past, koop ik maar voor één ronde voer. Bij een aantrekkelijke voerprijs, koop ik voer voor drie ronden in.” Hij koopt nooit voor langer dan drie rondes voer in omdat hij kort op de bal wil spelen. Hij is vanaf zijn eerste ronde in 2015 kritisch op de voerkwaliteit en voerprijs. De afgelopen jaren leerde hij dat voer belangrijk is, maar dat alles goed moet zijn om goed te draaien. „Schenk ook aandacht aan de drinkwaterkwaliteit”, noemt hij naast de bovengenoemde aspecten.

Zeer intensief schoonmaakprotocol

Hij hanteert een zeer intensief schoonmaakprotocol. „Na het mestschuiven en vegen, spuit ik het plafond en alle touwtjes en kabels met de hoge drukspuit met veel water af. Ik zorg ervoor dat elk stofje eraf is. Vervolgens zeep ik de voer- drinklijnen en de zijwanden in. Er valt dan ook automatisch zeep op de vloer. Daarna spoel ik de filters van de warmtewisselaar met water uit. Daarna schuim ik de filters in.”

Geerts spuit daarna alles met warm water schoon. „Vervolgens zeep ik de vloer in met hele sterk zeep of natronloog. De vloer spuit ik daarna nog na met warm water.” Daarna verwarmt hij de stallen tot 25 graden Celsius en ontsmet deze met formaline of megades. Geerts zorgt ervoor dat het ontsmettingsmiddel er minimaal 30 uur in zit voordat hij begint met ventileren. „Denk niet na een goede ronde ‘ik hoef niet zo goed schoon temaken’. Hier komt de discipline ook weer bij kijken.” Hij hanteert dit schoonmaakprotocol ronde na ronde.

'Sta open voor veranderingen'

Vleeskuikenhouders moeten zich volgens hem niet gek laten maken door de verhalen van vertegenwoordigers maar hun eigen plan volgen. „De ene vertegenwoordiger wil een zuur verkopen, de andere vitaminen en een derde wijst naar de verlichting. Ik luister naar alle verhalen en trek mijn eigen plan.”

Een vleeskuikenhouder moet volgens Geerts wel open staan voor veranderingen. „Blijf met je dierenarts, voer- en kuikenleverancier in gesprek. Dit moet een rotonde zijn in plaats van een driehoek, waarin je samen streeft naar verbeteringen.” Zo investeerde hij in een warmtewisselaar in zijn oude stal. Daardoor verbeterde hij het stalklimaat. „Ik verander altijd maar één aspect per ronde zodat ik kan vergelijken of het werkt.” Tom Geerts zou woensdagavond 16 september in Meppel een presentatie geven tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding. Maar de avond is wegens omstandigheden afgelast.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top