Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnKentucky Fried Chicken rapporteert over voortgang in dierenwelzijn

Kentucky Fried Chicken rapporteert over voortgang in dierenwelzijn

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) wil uiterlijk in 2026 over op een langzamer groeiend kippenras in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden. De kip moet daarnaast aan een vijftal andere criteria voldoen. KFC rapporteerde deze week in een eerste voortgangsrapport over de voortgang en welke stappen worden ondernomen om het welzijn van vleeskuikens te verbeteren.

KFC kijkt met het oog op het dierenwelzijn niet alleen naar de vleeskuikenbedrijven, maar ook naar voerleveranciers, broederijen, fokbedrijven, slachterijen en naar de manier waarop de dieren bij het afvoeren naar de slachterij worden gevangen. Deze worden elke 15 maanden gecontroleerd. Het bedrijf heeft in West-Europa 41 toeleveranciers. Daarvan werden er 20 gecontroleerd in 2019.

De bezettingsgraad op de bedrijven mag niet hoger zijn dan 38 kilo per vierkante meter en er mag geen profylactisch gebruik van antibiotica zijn op de bedrijven. De eis ten aanzien van de bezettingsgraad werd door bijna 95 procent van de bedrijven nageleefd. Het antibioticumgebruik bedroeg 20 milligram per kilo en was hoger dan in 2017 en 2018. De gemiddelde sterfte bedroeg 3,98 procent en was lager dan in de voorgaande jaren.

In 2019 werd 53,6 procent van de vlees kuikens gehouden in een stal met daglicht en 63 procent had de beschikking over afleidingsmateriaal in de stal. Het aandeel kuikens van rassen met een hoger welzijn lag op 2,1 procent. Van het totale aantal vleeskuikens dat werd verwerkt werd 0,6 procent gehouden in een stal waarbij de bezetting beneden de 30 kilo per m2 lag. Meer informatie is te vinden in het Jaarlijks voortgangsverslag over kippenwelzijn van Kentucky Fried Chicken. Vorig jaar maakte KFC bekend uiterlijk in het jaar 2026 over te willen naar een trager groeiend ras.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Wikipedia

Bron: Kentucky Fried Chicken

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top