Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAntibioticaTraject verantwoord antibioticagebruik in de kalkoensector van start

Traject verantwoord antibioticagebruik in de kalkoensector van start

ZLTO en Wageningen University & Research starten een traject voor kalkoenhouders met een hoog antibioticagebruik en/of hoog derde keus middelen gebruik op zijn/haar bedrijf. Kalkoenhouders die interesse hebben in deelname kunnen zich aanmelden en meer informatie opvragen bij Avined via info@avined.nl of 088 998 43 40.

Sinds 2011 heeft de kalkoensector het antibioticagebruik succesvol verlaagd. De afgelopen drie jaar is het antibioticagebruik echter stabiel gebleven (19,68 DDDA (2017), 20,51 DDDA (2018) en 19,70 DDDA (2019)). Het gebruik van derde keus middelen is erg hoog in de kalkoensector, zeker in vergelijking met andere sectoren (1,66 DDDA kalkoensector, 0,10 DDDA vleeskuikens en 0,00 DDDA leghennen in 2019).

Om de kans op antibioticaresistentie bij mens en dier te verkleinen, is een lager antibioticagebruik in de kalkoensector belangrijk. Dit zorgt namelijk voor minder risico’s voor de volks- en diergezondheid, aldus Avined. Daarom starten ZLTO en Wageningen University & Research een traject voor kalkoenhouders met een hoog antibioticagebruik en/of hoog derde keus middelen gebruik op zijn of haar bedrijf.

De LTO/NOP kring kalkoenhouders, de afzetvereniging B.A.V. en Avined ondersteunen het traject. Kalkoenhouders die interesse hebben kunnen zich bij Avined aanmelden via info@avined.nl of 088 998 43 40.

Antibiotica-aanpak op maat

Het verlagen van het antibioticagebruik is geen eenvoudige opgave. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op het gebruik. Op sommige factoren heeft een kalkoenhouder invloed, op sommige niet. Het verlagen van het gebruik vraagt om een aanpak op maat. Een aanpak die zich richt op de factoren die voor een specifiek bedrijf bepalend zijn voor een laag antibioticagebruik.


Samen met dierenarts, voeradviseur én coach

Voor het opstellen van een goede aanpak is de kennis en ervaring van de dierenarts dierenarts en voeradviseur van de kalkoenhouder ook van belang. Daarom is het belangrijk dat kalkoenhouders deelnemen samen met hun dierenarts en hun voeradviseur. De begeleiding is in handen van een externe, onafhankelijke en ervaren coach. Mocht een kalkoenhouder het prettig vinden om een extra medewerker of andere adviseur toe te voegen aan het team, dan is dat geen probleem. Het spreekt voor zich dat alle gesprekken in vertrouwen plaatsvinden.

Begeleiding voor een periode van 1 tot 1,5 jaar

Er zijn geen kosten verbonden aan de begeleiding. Mogelijk dat de dierenarts en voervoorlichter van een kalkoenhouder wel kosten rekenen voor hun inzet. Het realiseren van een antibioticaverlaging kost tijd. Daarom wordt een kalkoenhouder voor een periode van 1 tot 1,5 jaar begeleid door de coach. Hij of zij is aanwezig bij ongeveer vijf bijeenkomsten.

Aanmelden via Avined

Enkele kalkoenhouders hebben zich al aangemeld voor het traject. Kalkoenhouders die meer geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden bij Avined via de e-mail of telefoon, via info@avined.nl of 088 998 43 40. Ook voor meer informatie kunnen kalkoenhouders via dit mail adres en telefoonnummer bij Avined terecht.

Dit traject maakt onderdeel uit van een groot Europees project, genaamd Roadmap. Samen met een andere Europese partners gaan ZLTO en de WUR aan de slag met het verlagen van het antibioticagebruik.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Avined

Beeld: Kim Lakerveld

Bron: Avined

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top