Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt vleeskuikensACM: Diervriendelijker kippenvlees ook zonder concurrentiebeperkende afspraken volop in de schappen

ACM: Diervriendelijker kippenvlees ook zonder concurrentiebeperkende afspraken volop in de schappen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
In de schappen van de supermarkt ligt nu veel meer kippenvlees waarvan de kip een beter leven heeft gehad. Vrijwel al het kippenvlees is diervriendelijker dan het eerder gestrande gezamenlijke initiatief van producenten en winkels, de ‘Kip van Morgen’. Dat blijkt uit een studie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de diversiteit en prijs van het aanbod van kippenvlees in de supermarkten. Dit maakte meldt de ACM dinsdag 1 september bekend.

Concurrentiebeperkingen kunnen noodzakelijk zijn om duurzame producten te krijgen. Daarover heeft de ACM in juli de leidraad duurzaamheidsafspraken gepresenteerd. Maar concurrentie tussen bedrijven kan dus ook verduurzaming bevorderen.

Producenten en winkeliers wilden in 2013 samen afspraken maken om het welzijn van de kippen te verbeteren; de ‘Kip van Morgen’. De afspraken beperkten de concurrentie en waren volgens de ACM – kort gezegd – een ‘slechte deal voor kip en consument’. De consument zou meer gaan betalen voor een marginale verbetering van het kippenwelzijn. Na het negatieve oordeel van de ACM, werd de samenwerking gestaakt.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: „Deze studie laat zien dat supermarkten en bedrijven goed in staat zijn geweest om zelfstandig over te schakelen naar diervriendelijker alternatieven voor reguliere vleeskuikens. Daarbij hebben onafhankelijke keurmerken waar consumenten vertrouwen in hebben een belangrijke rol gespeeld, bijvoorbeeld het ‘Beter Leven Keurmerk’. De ACM moedigt het gebruik van dat soort keurmerken aan bij de verdere verduurzaming van de voedselketen .”

Marktaandeel verdubeld

Uit de studie van de ACM blijkt dat de verschillende partijen eigen initiatieven hebben genomen. Het aanbod van duurzamer en welzijnsvriendelijker kippenvlees is groter dan ooit en blijft zich in positieve zin ontwikkelen. Kip van reguliere vleeskuikens is vrijwel geheel uit de schappen verdwenen. Het kippenwelzijn van de in Nederlandse supermarkten verkochte kip staat nu op een hoger niveau dan het niveau van de ‘Kip van Morgen’. Daarbij heeft kippenvlees met een onafhankelijk keurmerk het marktaandeel bijna verdubbeld in de periode van 2014 tot 2018.

Ruimte voor duurzaamheidsafspraken

De ontwikkelingen na het oordeel van de ACM over de ‘Kip van Morgen’ laten volgens de ACM zien dat concurrentiebeperking tussen bedrijven niet altijd noodzakelijk is voor een meer duurzame productie. Bedrijven kunnen ook in onderlinge concurrentie – zo nodig met nieuwe standaarden van een onafhankelijk keurmerk – hun diensten en producten verduurzamen. Concurrentie kan volgens de ACM juist een aanjager zijn van verduurzaming in plaats van een belemmering, zoals soms wordt aangenomen.

Maar een beperking van de concurrentie kan inderdaad noodzakelijk voor het bereiken van duurzame doelen. In juli presenteerde de ACM daarom de leidraad duurzaamheidsafspraken. Daarin staat beschreven wanneer samenwerking de concurrentie niet beperkt. Bijvoorbeeld afspraken om samen een onafhankelijk keurmerk op te richten. In de leidraad staat ook onder welke omstandigheden een concurrentiebeperking toch kan zijn toegestaan. Een van de belangrijke voorwaarden is dat de afspraken tussen de bedrijven echt noodzakelijk zijn om de duurzaamheidsdoelen te bereiken en dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Consumenten bereid meer te betalen

Twee inzichten bieden volgens de ACM mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe zaken. Ten eerste wees de studie van de ACM uit 2014 er op dat consumenten bereid zijn om meer te betalen voor dierenwelzijn wanneer de verbetering groot genoeg is en het toezicht marktbreed of onafhankelijk wordt geregeld. Ten tweede speelde De Dierenbescherming een rol als onafhankelijke betrouwbare regisseur die veel partijen wist mee te krijgen in een marktbreed keurmerk (te weten het Beter Leven Keurmerk). Dit illustreert dat een derde partij met een keurmerk een effectief alternatief kan zijn voor een mededingingsbeperkende afspraak.

Bekijk hier het rapport Welzijn kip van nu en ‘Kip van Morgen’ van de ACM.

Er is een duidelijke ordening te zien tussen de drie oplopende niveaus van eisen aan dierenwelzijn: consumenten betalen meer voor kipproducten met een hogere certificering. Als we inzoomen op kipfilet (zie figuur) ontstaat het volgende beeld. Het prijsver
Er is een duidelijke ordening te zien tussen de drie oplopende niveaus van eisen aan dierenwelzijn: consumenten betalen meer voor kipproducten met een hogere certificering. Als we inzoomen op kipfilet (zie figuur) ontstaat het volgende beeld. Het prijsverschil tussen BLK 1 ster en ‘Kip Overig’ kipfilet bedroeg in de periode 2014 gemiddeld (ongewogen) 2,60 euro per kilogram (bijna 40 procent duurder dan kipfilet zonder ster) en was in 2019 gemiddeld (ongewogen) 2,36 euro per kilogram (28 procent duurder).
Het leeuwendeel van de kipconsumptie bestaat uit BLK 1 ster en Kip overig (het gezamenlijke aandeel schommelt rond de 96 procent). Daarom zoomt Figuur 4 tot slot in op de ontwikkelingen in prijs en volume per kwartaal voor deze twee categorieën verse kip
Het leeuwendeel van de kipconsumptie bestaat uit BLK 1 ster en Kip overig (het gezamenlijke aandeel schommelt rond de 96 procent). Daarom zoomt Figuur 4 tot slot in op de ontwikkelingen in prijs en volume per kwartaal voor deze twee categorieën verse kip (als index met 2004Q1 als basis). De opmars van BLK is overduidelijk: het volume is bijna verdriedubbeld. Het volume kip zonder keurmerk ligt ongeveer op het niveau van 2014. De kip zonder keurmerk is sneller in prijs gestegen dan kip met 1 ster BLK. Het prijsverschil was in het laatste kwartaal van 2019 1,07 euro en lag in de kwartalen daarvoor rond de 0,70 euro. In 2014 lag het prijsverschil nog rond de 1,32 euro per kilo verse kip (dus kipfilet en overige kipproducten).
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel, Autoriteit Consument, Markt

Bronnen: Autoriteit Consument, Markt

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top