Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingEiwit in legpluimveevoer: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Eiwit in legpluimveevoer: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

​​​​​​​Het eiwit wat een leghen binnenkrijgt vanuit haar rantsoen wordt bij de vertering opgeknipt in verschillende aminozuren. Van deze aminozuren worden vervolgens andere eiwitten gebouwd voor de opbouw en instandhouding van het lichaam en de productie. Voor de juiste opbouw van de eiwitten in de kip is het belangrijk dat alle daarvoor benodigde aminozuren (bouwstenen) in de juiste verhoudingen in het voer zitten. Immers, het aminozuur dat het eerst limiterend is, bepaalt hoeveel er van een bepaald eiwit gemaakt kan worden. Ook al zijn er nog zoveel andere aminozuren over.

Aminozuren

We onderscheiden twee soorten aminozuren: de essentiële en de niet-essentiële. De essentiële moeten persé via het voer binnenkomen en de niet essentiële kunnen door het lichaam zelf gemaakt worden indien het lichaam deze niet voorradig heeft. Hiervoor zijn dan wel andere aminozuren nodig.

Om eiwitbenutting te optimaliseren, is het van belang om ervoor te zorgen dat de verhoudingen van de aminozuren kloppend zijn. Dat geldt zowel voor de verhouding van de essentiële aminozuren onderling als de verhouding van de niet-essentiële ten opzichte van de essentiële.

Om voldoende van alle aminozuren binnen te krijgen is het van belang dat er voldoende eiwit in het rantsoen van de hennen zit en dat dit van een dusdanige kwaliteit dat een kip er ook wat mee kan. Een gedeelte van de essentiële aminozuren kunnen we synthetisch als kant-en-klare bouwstenen aan het voer toevoegen, maar de rest zal door de hen uit het eiwit in het voer moeten worden gehaald. Belangrijker dan de absolute hoeveelheid eiwit in het rantsoen van de hen is dus de herkomst van dit eiwit en daarmee de verteerbaarheid.

Verteerbaar eiwit

Iedere eiwitbron in het voer levert zijn eigen specifieke aminozurenpatroon, maar niet al het aangeboden eiwit is even goed verteerbaar voor een kip. Dit heeft onder meer te maken met hoe het eiwit gebonden zit in de verschillende grondstoffen. Daarom heeft iedere eiwitgrondstof een eigen verteringscoëfficiënt. Door in de samenstelling van het voer rekening te houden met deze verteringscoëfficiënten kan er een voer gemaakt worden met de juiste hoeveelheid verteerbaar eiwit en zo min mogelijk onverteerbaar ruw eiwit. Zodoende verkrijg je een optimale productie en maximale gezondheid bij de hennen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verteringscoëfficiënten van de verschillende grondstoffen kijk dan op de website van ABZ Diervoeding. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze pluimveespecialisten

Tekst: ABZ Diervoeding

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
9sep2020

Thema-avond Voeding Leg

Kom meer te weten over Voeding op woensdag 9 september 2020. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
9 september te Barneveld
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top