Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidHygiëne'Vlakkere en scherpere resultaten door meer focus op hygiëne'

'Vlakkere en scherpere resultaten door meer focus op hygiëne'

Meer aandacht voor hygiëne leidde tot een betere darmgezondheid bij de vleeskuikens van Ruurd Abma in het Groningse Den Ham.
Meer aandacht voor hygiëne leidde tot een betere darmgezondheid bij de vleeskuikens van Ruurd Abma in het Groningse Den Ham.
Meer aandacht voor hygiëne leidde tot een betere darmgezondheid bij de vleeskuikens van Ruurd Abma in het Groningse Den Ham. Hij draait daardoor steeds stabieler en boekt steeds vlakkere en scherpere resultaten.

Ruurd Abma houdt samen met zijn zoon 120.000 vleeskuikens in vijf stallen volgens het Nieuwe Standaard Kip (NSK) concept van slachterij 2 Sisters Storteboom. „Wij hebben stabiele resultaten maar zijn altijd bezig met finetunen. Zo wisselen we in overleg met onze voerleverancier De Hoop Mengvoeders regelmatig van anticoxmiddel. Daar zien we positieve effecten van.”

Om de groei van de kuikens te volgen, weegt Abma deze iedere week. Tussen 3,5 en 5 weken ligt het kritieke punt qua darmgezondheid op hun bedrijf. „In die periode moeten we vaak iets bijsturen.” Dat doet Abma door het toevoegen van zuur of koper door het drinkwater of met voeradditieven.

Gecoate vloer positief

De afgelopen twee jaar focuste Abma steeds meer op hygiëne. Daar begint de familie al mee in de leegstand. Bij het schoonspuiten van zijn stallen gebruikt Abma veel water en veel zeep. Daarna ontsmet hij de stallen goed. „Reinigen en ontsmetten vind ik zeer belangrijk punt voor een goede start”, zegt hij.

In één van zijn stallen liet Abma de vloer coaten. „We zien daar positieve resultaten van. We willen daarom ook de vloer van een andere stal coaten. Dankzij de coating kunnen we de vloer beter schoonspuiten waardoor er minder bacteriën en virusdeeltjes in de stal achterblijven en de ziektedruk lager is.” Door de vloer van een tweede stal te coaten, wil Abma de darmgezondheid op zijn bedrijf op een hoger niveau brengen.

Na iedere ronde evalueren

Abma volgt de darmgezondheid van zijn kuikens de hele ronde. Na iedere ronde overlegt hij met zijn voervoorlichter en dierenarts of ze nog op de goede weg zitten. „We kijken bijvoorbeeld naar de entreacties en bepalen samen of we nog het goede entprogramma hebben.”

Hij houdt al vanaf de start van het concept in 2015 trager groeiende kuikens volgens het NSK- concept. „Bij reguliere vleeskuiken is aandacht voor darmgezondheid van belang, maar bij trager groeiende kuikens is dat net zo belangrijk”, ervaart Abma.

Vlakkere en scherpere resultaten

Door hun extra focus op hygiëne en darmgezondheid draaide Abma de afgelopen twee jaar steeds stabieler. „Het gevolg is dat onze resultaten steeds vlakker en scherper worden. Dat stimuleert ons ook om op deze manier door te gaan”, zegt Abma. Hun aanpak werpt dus zijn vruchten af.

Vleeskuikenhouder Ruurd Abma gaf woensdagavond 7 oktober uitleg tijdens de live-uitzending 'Darmgezondheid vleeskuikens: Meten, weten én doen' van Pluimveeweb. Heeft u de uitzending gemist? Dan is dat geen probleem. Meld u hier aan en kijk de volledige uitzending terug.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Quinton Hermsen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top