Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzetFlexibelere vleesproductie noodzakelijk om marktwisselingen op te vangen

Flexibelere vleesproductie noodzakelijk om marktwisselingen op te vangen

De horeca is door de verscherpte Covid-19 tijdelijk gesloten en dat is niet gunstig voor de afzet van reguliere kip. ‘De reguliere vleeskuikensector gaat een harde winterperiode tegemoet. De slachterijen moeten de opzet en afzet gezamenlijk proberen te reguleren zodat de pijn eerlijk verdeeld wordt.’

Dat zegt Dick Schieven, bestuurslid Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Slachterijen vragen vleeskuikenhouders na te denken over hun planning. „Vleeskuikenhouders kunnen het naar eigen inzicht aanpakken; langer leeg liggen, niet uitladen of minder opzetten. Net wat bij hen past. De slachterijen zullen samen het prijspeil moeten handhaven of zelfs verbeteren, anders gaan afspraken over regulering niet werken. Niet het balletje eenzijdig bij de boer neerleggen”, zegt Dick Schieven.

Flexibelere opzet productiekolom
De afzet richting de foodsector zal weer wat dalen als gevolg van de horecasluiting. „Reguliere kip wordt veel verkocht aan restaurants en horeca. De vraag in supermarkten zal nu stijgen. Dat is de markt voor de conceptkip”, zegt Schieven. De hoeveelheid traaggroeiende kip is beperkt en kan niet snel opgeschaald worden. Om het tij te keren zal er naast productie regulering meer moeten gebeuren, ook voor de langere termijn.

Hij pleit voor een flexibelere productiekolom met meer concepten van reguliere kip met een aantal extra (welzijn)eisen voor afzet op de Nederlandse markt. „Wellicht kunnen we dat proces versnellen in de huidige markt”, pleit Schieven. In een huidige-, maar ook toekomstige markt, zou het beter werken als reguliere vleeskuikenhouders snel kunnen schakelen naar een regulier plus concept, zodat ze kunnen produceren wat de markt vraagt.

Nederlandse herkomst
Schieven zag laatst in een LIDL in Nederland Duitse kip liggen. „Wij zijn als Nederlanders meer gericht op prijs dan op herkomst. Een Duitser wil vlees dat ook in Duitsland geproduceerd is. Wie gooit wat op de markt; daar kunnen we de komende tijd met z’n allen ook op letten”, aldus Schieven.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top