Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomiePluimveevleeshandelaar schat prijsstijging in: 'Je moet geen 50 cent gaan zakken'

Pluimveevleeshandelaar schat prijsstijging in: 'Je moet geen 50 cent gaan zakken'

Markthandelaar Henny Wisselink van de Lamex Food Group denkt dat de prijzen op de vleeskuikenmarkt over een aantal weken omhoog zullen gaan. Dit heeft volgens hem te maken met Chinees Nieuwjaar op 12 februari 2021. Hij adviseert dan ook aan Nederlandse slachterijen om geen ‘grote prijsverlaging’ te doen. „Je moet geen 50 cent gaan zakken vind ik.”

Wisselink verhandelt bouten en vleugels van Nederlandse slachterijen aan afnemers wereldwijd. De handelaar weet dat de Chinezen geen bod doen op Nederlandse mid-wings, omdat de prijzen elders in de wereld lager zijn. „De Nederlandse slachterijen bieden de mid-wings al zo’n zes weken aan tussen de 1,75 en de 1,85 euro. Frankrijk biedt ze bijvoorbeeld aan voor 1,35 euro.”

De sluiting van de horeca heeft volgens hem geen grote gevolgen voor de sector. Supermarkten zullen deels het aanbod overnemen, verwacht hij. Daarnaast komt Chinees Nieuwjaar er weer aan. Volgens Wisselink is invriezen daarom geen slecht idee in de aanloop daarnaar. „Want als je dichterbij die feestdag komt dan zal de prijs omhoog gaan. Ik merk dat de Fransen niet zo van opslag houden, terwijl de Nederlandse slachterijen zijn niet bang om de container een maand in de vriezer te laten. ”

Prijsstijging

De handelaar verwacht dat de prijzen weer omhoog gaan. „Tussen nu en acht weken gaat dat gebeuren. Dat weet ik zeker. China gaat dan inkopen. De prijzen van de bouten gingen van 90 naar 70 cent, maar die zullen wel iets stijgen. Ik denk dat de Afrikaanse markt ook weer wat aantrekt.” Hij adviseert dan ook om nu geen grote prijsverlaging te doen. „Als een Nederlandse slachterij gaat verkopen voor 1,50 euro dan moet iedereen zakken en meedoen met die verlaging. Je kunt nog wel 5 a 10 cent zakken, bijvoorbeeld van 1,85 naar 1,75, maar je moet geen 50 cent gaan zakken vind ik.”

Filets blijven lastig

De filetprijzen blijven ver onder de normale prijs liggen door dumpprijzen in Polen, merkt Wisselink. Hij weet niet of daar een prijsverandering in komt. „Nederlandse slachterijen hebben echt grote problemen met de afzet van kipfilet en dat heeft met de import te maken. En dan heb ik het nog niet eens over Brazilië, Argentinië en Thailand. Dat heeft allemaal met Polen en Oekraïne te maken. Nederland verkoopt wel en heeft iets meer in de vriezer, maar Polen kan gewoon goedkoper aanbieden omdat de lonen en kosten daar lager zijn."

Exportcertificaat

Wisselink ziet ook meer pluimveeslachterijen van elders in Europa die een exportcertificering krijgen van China. „Meerdere slachterijen uit Polen, Rusland, Engeland en Frankrijk staan zelfs al op de lijst. Ik zou het ook mooi vinden als Nederland op die lijst komt te staan. Dan kunnen we blijven concurreren op de wereldmarkt en kunnen we ons wapenen tegen bijvoorbeeld kip uit Polen en Oekraïne.”

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top