Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzetConsument kiest zelf voor vlees ondanks framing

Consument kiest zelf voor vlees ondanks framing

NGO’s en politiek willen burgers laten geloven dat ze minder vlees moeten eten. Uit recente cijfers blijkt dat de consumptie van kip het afgelopen jaar weer is gestegen. De pluimveesector blij met de stijging maar niet met de framing.

Uit het jaarlijkse onderzoek van Wakker Dier, uitgevoerd door Wageningen Economic Research, blijkt dat met name de consumptie van kip in Nederland in het afgelopen jaar weer is gestegen. Een prachtig resultaat voor de pluimveesector die voortdurend innoveert om aan de wensen en eisen van de veranderende samenleving te voldoen.

De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders en LTO/NOP zijn blij dat feiten onderbouwen dat kip nog steeds door veel mensen met grote regelmaat wordt gegeten en het markaandeel zelfs nog groeit. De sector doet het dus goed en mag daar trots op zijn.

Framing
Politiek en NGO’s willen de burger laten geloven dat de vleesconsumptie op zijn retour is of zou moeten dalen. Zij zetten actief in op verandering van eetpatronen, zodat we meer plantaardig voedsel gaan eten. Maar kip en eieren zijn geweldige veelzijdige, gezonde en betaalbare voedingsmiddelen, die de mens voor een belangrijk deel voorziet in de dagelijkse behoefte aan goede eiwitten. Waar de ene gezondheidsstroming oproept tot het eten van onbewerkt voedsel, stimuleert de ander juist zwaar bewerkte vleesvervangers. „Hieruit blijkt weer dat er geframed wordt; burgers wordt iets voorgehouden wat niet klopt. Wij gaan voor regelgeving op basis van feiten. Als eetpatronen veranderen, passen wij ons aanbod daarop aan”, zegt Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikenhouders LTO/NOP.

„Uit dit onderzoek blijkt weer dat er verschil is tussen de burger en consument. En, dat ondanks alle inspanningen van organisaties als Wakker Dier, de consument zijn eigen keuzes maakt en niet door een minderheid laat bepalen wat hij of zij op zijn bord krijgt”, zegt Hennie de Haan, voorzitter NVP.

Het is een mooie opsteker voor een sector die momenteel door corona in zwaar weer zit. „Laten we hopen dat zich dat ook in klinkende munten voor onze Nederlandse pluimveehouders laat uitbetalen”, zegt De Haan.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top