Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBuitenlandFranse pluimveevleessector lanceert actieplan om marktaandeel terug te winnen

Franse pluimveevleessector wil afzet Franse kip in eigen land vergroten

Franse pluimveevleessector lanceert actieplan om marktaandeel terug te winnen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
De Franse pluimveevleessector lanceert een actieplan om marktaandeel terug te winnen zodat de sector meer Franse kip in eigen land kan afzetten. De Franse pluimveevleessector verliest namelijk nog steeds terrein op de import van pluimveevlees uit derde landen. Zo was in de eerste zeven maanden van dit jaar één derde van het geconsumeerde kippenvlees afkomstig uit het buitenland.

Dat meldt Agroberichten Buitenland, een website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, deze week. De voorzitter van het CIPC (het Comité interprofessionnel Poulet de Chair = de organisatie voor de vleespluimveesector) Jean-Yves Menard meldde tijdens een recente persconferentie dat de eerder geconstateerde daling van 2 procent van de import van vleeskippen het gevolg was van de drastische daling van de out-of-home consumptie tijdens de lockdown afgelopen lente. Veel Fransen nuttigen immers tussen de middag een warme maaltijd in kantines of in restaurants. Door de sanitaire crisis wordt dit jaar een daling van de consumptie van pluimveevlees voorzien van 1,1 procent.

Cijfers 2019, het laatste normale jaar

Frankrijk voerde vorig jaar 19.668.600 ton pluimveevlees in, een bescheiden 1,5 procent meer dan in het voorafgaande jaar. Van alle in Frankrijk verwerkte kip kwam 45 procent uit het buitenland, een recordaandeel.

Prijs van een Franse vleeskip

De prijzen van buitenlandse kip liggen gemiddeld 2 keer lager dan de Franse. De kans is dus groot dat de import verder zal gaan stijgen. De CIPC meldt wel dat zo’n 70 tot 80 procent van het aanbod kippenvlees in de grote supermarkten van Franse afkomst zijn. De horeca koopt echter grotendeels buitenlandse kip in. Ook in de kant-en-klaar maaltijden zit vaak buitenlandse kip.

Actieplan van de sector

De gezamenlijke Franse pluimveevleessector wil nu hard aan de slag om deze tendens te keren. Doel daarbij is jaarlijks 2 procent van het verloren terrein te heroveren. Onderdelen van de strategie zijn: groter aandeel scharrel- en uitloopkippen produceren, herkomstetikettering (land van oorsprong) voor alle distributiekanalen doorvoeren, financiële steun vanuit de overheid voor de renovatie van pluimveestallen, broederijen en slachthuizen (vanuit het Covid-herstelplan te financieren.) Er wordt dus ingezet op verdere kwaliteitsverbetering, al wil men alle segmenten van de markt blijven bedienen. Dus ook de vraag naar ‘standaardkip’.

Overigens wil men ook aansluiting zoeken bij het European Chicken Commitment (ECC) initiatief. Dit initiatief mikt op verbeteringen in de houderijsystemen en is daarmee een aanvulling op de bestaande labels zoals Label Rouge, biologisch en gegarandeerde oorsprong.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Er liggen kansen voor Nederlandse bedrijven daar waar het gaat om stallenbouw, want Frankrijk wil de renovatie van de pluimveestallen opvoeren en de overheid maakt daar middelen voor vrij, aldus Agroberichten Buitenland.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Agroberichten Buitenland

Beeld: Nepluvi

Bron: Agroberichten Buitenland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top