Vleeskuikenhouders enthousiast over producentenorganisatie
'We willen samen in de keten afspraken maken over afzet, productie en prijs'

„In de producentenvereniging van vleeskuikenhouders willen we samen in de keten afspraken maken over afzet, productie en ook prijs. Het is geen vuist tegen slachterijen of retail. Het gaat erom dat we als groep samen optrekken en goede afspraken maken. Indien we als groep samen met ketenpartijen ons aanbod beter afstemmen op de vraag hebben we het allemaal beter en kunnen we de concurrentie wel aan”, zegt Dick Schieven.
NVP-bestuurslid en voormalig vleeskuikenhouder Schieven inventariseert momenteel of er voldoende animo is onder vleeskuikenhouders om een productenvereniging van vleeskuikenhouders op te richten. Een grote groep verontruste vleeskuikenhouders vindt dat hun toekomst bedreigd wordt, en het vrije ondernemerschap in het gedrang komt. Zij zien mogelijkheden de problemen en ontwikkelen het hoofd te bieden door als vleeskuikenhouders samen te werken in een nog op te richten Unie van Pluimvee Producenten (UPP). Dat maakten ze vorige week bekend.
Meepraten met supermarkten en slachterijen
Door schaalvergroting konden vleeskuikenhouders in het verleden hun kostprijs drukken. De afgelopen jaren waren de prijzen vrij goed omdat het totale aanbod vleeskuikens daalde vanwege de omschakeling naar concepten. Nu die grens ook weer bereikt is, gaat de retail weer op zoek naar de laagste inkoopprijs. Door de efficiency te verbeteren kunnen vleeskuikenhouders de kostprijs van concepten misschien een paar cent drukken, maar het sturen op de laagste kostprijs is onhoudbaar volgens Schieven. „De kwaliteit van Nederlandse kip is de beste die er te krijgen is. Daar kan en wil de consument best meer voor betalen en die meerwaarde moet ook bij de primaire producent terechtkomen.”
De afgelopen maanden kregen vleeskuikenhouders die deelnemen aan vleeskuikenconcepten steeds vaker eisen van hun slachterij opgelegd zonder dat ze daar invloed op konden uitoefenen. De Unie van Pluimvee Producenten wil aan tafel zitten met ketenpartijen om mee te denken en beslissen over aanvullende condities.
We willen onze voorsprong vast houden
Het vrije ondernemerschap in de Nederlandse vleeskuikenhouderij heeft er volgens Schieven voor gezorgd dat deze sector de beste van de wereld is. „De streberigheid en zelfstandigheid heeft Nederlandse vleeskuikenhouderij veel gebracht. Veel innovaties in de vleeskuikenhouderij zijn in Nederland bedacht en daardoor hielden we altijd een voorsprong ten opzichte van het buitenland. Maar innovaties gaan steeds sneller de wereld over en we dreigen onze voorsprong te verliezen. Het is ook in het belang van alle ketenpartijen dat de Nederlandse vleeskuikenhouderij op niveau blijft.”
‘Opleving van de markt’
Aan de huidige, slechte marktsituatie komt ook weer een einde. Zodra de foodservice en ‘out of home’ verkoop weer op gang komen, stijgt de vraag naar kip weer. De stallen die nu leeg staan zullen weer gevuld gaan worden. Door het structureel wegvallen van slachtcapaciteit zal het aanbod van slachtrijpe kuikens hoog blijven. Iedereen in de keten wil zijn plekje terug hebben met als gevolg dat de opbrengstprijzen laag blijven, verwacht Schieven. „Dit gevecht om een plek in de keten leidt alleen maar tot verliezen. Met een samenwerking in de keten kunnen deze verliezen voorkomen worden en blijven we met een gezonde en sterke sector vooruit werken.”
Op de website www.unievanpluimveeproducenten.nl kunnen vleeskuikenhouders meer informatie vinden. Vleeskuikenhouders die vragen of opmerkingen hebben kunnen mailen naar: info@unievanpluimveeproducenten.nl.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Unie van Pluimvee Producenten