Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzet'Meer inspelen op vraag en aanbod vleeskuikens noodzakelijk'

'Meer inspelen op vraag en aanbod vleeskuikens noodzakelijk'

Door Covid-19, slachterijen die gestopt zijn en de gevolgen van Brexit die nog niet te overzien zijn, is er internationaal een overschot aan pluimveevlees. „Zolang we het aanbod en vraag niet op elkaar afstemmen, blijven de opbrengstprijzen onder druk staan. De indruk bestaat dat retailorganisaties deze situatie gebruiken om de prijzen voor conceptkippen ook te verlagen.” Dat denkt Jan Verhoijsen, vleeskuikenhouder in Someren en voorzitter vleeskuikens LTO/NOP.

Door de lage prijzen voor reguliere kip volgen ook prijsverlagingen voor de conceptkippen. „Dat gebeurt weliswaar met enige vertraging. Daar waar de retailers een enorm goed jaar vanwege Covid-19 achter de rug hebben, worden ook de opbrengstprijzen van de conceptkuikens verlaagd. De opbrengstprijs van conceptkuikens zou los moeten staan van de prijsontwikkeling van reguliere kuikens, maar de praktijk is weerbarstiger.”

In België zijn de vleeskuikenprijzen al gestegen. „Dit onder andere om een tegenhanger aan te bieden tegen de stijgende voerprijzen. Ook is het een feit dat Belgische vleeskuikenhouders sneller kiezen voor leegstand. Dat heeft effect op de prijs. Daar kunnen we als Nederlandse vleeskuikensector een voorbeeld aan nemen”, zegt Verhoijsen.

Meerdere vleeskuikenhouders kiezen voor een langere leegstand of lagere opzet aantallen. „We kunnen beter het aanbod op stemmen op de vraag en met minder kuikens een boterham verdienen dan dat blijven produceren waar niet voldoende vraag naar is”, aldus Verhoijsen. Zijn vleeskuikenbedrijven stonden een week langer leeg, net zoals afgelopen voorjaar.

Goedkope importen

Daarnaast is er de handel. „Als Nederlandse vleeskuikenhouders doen we onze uiterste best om te voldoen aan allerlei eisen: antibioticavrij, welzijn, milieueisen etcetera. Dan zou je toch mogen verwachten dat afnemers de Nederlandse pluimveesector ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden en niet kiezen voor het goedkopere pluimveevlees uit andere landen”, zegt Verhoijsen.

Eén van de doelen van de Unie van Pluimvee Producenten in oprichting, is te proberen vraag en aanbod in overeenstemming te krijgen. „Wellicht kan daar een database bij helpen en is daarmee een betere evenredige verdeling in de keten te bewerkstelligen. Misschien kunnen we in de winter beter langer leeg staan en minder invriezen. Wellicht zijn jaarrond de prijzen dan beter”, oppert de voorzitter.

Vanuit Omroep Brabant kreeg Verhoijsen de vraag voor informatie over de sector. De regionale omroep interviewde vleeskuikenhouder Ronny Graat over zijn leegstaande stallen. „Ik vind het wel goed om de maatschappij te laten weten hoe het in onze sector ervoor staat”, zegt Graat. Bekijk hier het bericht van Omroep Brabant.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top