Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiVoedingFamiliebedrijf klaar voor de toekomst!

Familiebedrijf klaar voor de toekomst!

Theo en Gerben Bos
In Barneveld houden Theo Bos en zijn zoon Gerben 65.000 leghennen. Ze produceren eieren voor twee en drie sterren van het beter leven-keurmerk. Meer sterren geeft hen meer plezier in het werk maar ook een betere eierprijs. Gerben wil na zijn opleiding graag in het bedrijf stappen.

“Men moet zich bewust worden van de hoogstaande voedselveiligheid en voedselzekerheid in Nederland.”

NOVOgen Brown Light leghennen

Bos houdt in drie stallen in totaal 65.000 NOVOgen Brown Light leghennen. 31.000 Hennen voor drie sterren en 34.000 voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. Van de drie sterren-hennen zijn er 18.000 gehuisvest in een stal die in 2020 werd gebouwd. De overige 13.000 zitten in een in 2016 gerenoveerde stal. De twee sterren-hennen zijn gehuisvest in een stal uit 2010.

Hennen tijdelijk binnen

Normaal beschikken de hennen in alle stallen over een Jansen volière-inrichting, een koude scharrelruimte en vrije uitloop. Vanwege de huidige ophokplicht zijn alle hennen nu binnen. Voor beide keurmerken worden in de stal schelpengrit en graan bijgestrooid. Ook zijn er pikstenen en strobaaltjes geplaatst. Bos wil op alle stallen zonnepanelen leggen. Die kunnen straks per jaar 800.000 kilowattuur stroom opwekken.

Een betere prijs en plezieriger werken

Al sinds de start van het Beter Leven-keurmerk - ruim tien jaar geleden - neemt Theo eraan deel. “In het begin was een ster een nichemarkt. Nu raak je zonder ster je eieren niet meer voor een fatsoenlijke prijs kwijt. Met meer sterren kun je een betere prijs maken. Maar het is ook plezieriger werken. Met meer sterren heb je een lagere bezetting en daardoor meer overzicht in de stal. Bovendien biedt het kansen. Zo ben ik door een supermarktketen benaderd om de drie sterren-eieren rechtstreeks aan hen te leveren.”

Het bedrijf van Theo Bos in 2019.

Biologisch of sterren?

In 2016 renoveerde Theo een stal uit 1997 en ging daarin een stap verder om er biologische eieren in te produceren. “Biologisch leek me een nog mooiere markt met een nog mooiere prijs.” Toch stopte hij er na drie rondes mee. “De biologische werkwijze paste minder goed bij mij. Bovendien blijft er bij biologisch onder de streep niet meer over dan bij drie sterren.”

Goede begeleiding en scherp blijven

De hennen die eieren voor twee sterren leggen krijgen VLOG-voer en deze eieren gaan naar Duitsland. De drie sterren-eieren blijven in Nederland. Theo voert van AR: “AR levert ons kwalitatief goed voer voor een goede prijs. De fabriek staat dichtbij in het dorp. En AR levert goede begeleiding.” AR pluimveespecialist Ardwin Jochemsen doet dat bij Bos. Theo: “We werken met drie leeftijden en elk koppel krijgt vier soorten voer: prelegvoer, startvoer, fase 1- en fase 2-voer. Er loopt dus bijna altijd wel een voerovergang. Daar hebben we het met Ardwin over, maar ook over ontwormen, ei-gewicht, schaalkwaliteit en dergelijke. Ardwin helpt ons scherp te blijven.”

Volgende generatie staat al te popelen

Theo (56) heeft bij de dagelijkse werkzaamheden hulp van zijn zoon Gerben (21). Hij volgt één dag per week de BBL-opleiding MAS 4. Gerben wil graag in het bedrijf stappen. Theo: “Hij wil het liever vandaag dan morgen. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, maar hij moet wel eerst zijn opleiding afronden. Dan gaan we kijken hoe we het precies gaan doen. Maar wanneer de regelgeving meewerkt zie ik de toekomst zeker positief in voor de volgende generatie.” Daarnaast werkt Theo’s moeder van 80 mee op het bedrijf en verzamelt met plezier vijf dagen per week de eieren van de 34.000 hennen in de stal met twee sterren. Ze doet dit met behulp van een pakrobot.

Positief toekomstbeeld

Theo is positief over de toekomst van de legpluimveesector: “Er is behoefte aan kwalitatief hoogstaand voedsel. De Nederlandse agrarische sector bevindt zich wat dat betreft op eenzame hoogte vergeleken met andere landen. Bovendien is het imago van eieren in de afgelopen veertig jaar veranderd van ‘ongezond en cholesterol’ naar ‘superfood waar alles in zit’. Wat verder in ons voordeel werkt is de kleinschaligheid van de bedrijven. Negen van de tien agrarische bedrijven zijn familiebedrijven. In ons geval ben ik de vierde generatie en Gerben straks de vijfde generatie op boerderij De Peppel. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt, het geeft een menselijke maat aan de sector.”

Bewustwording van voedselveiligheid en voedselzekerheid

Toch maakt Theo zich ook zorgen: “Voedsel wordt niet meer automatisch gezien als een drager van de maatschappij. Mensen moeten zich ervan bewust worden dat de voedselveiligheid en voedselzekerheid in Nederland op een topniveau liggen. Wanneer men beseft dat er in het buitenland heel anders omgegaan wordt met voedsel, komt er hopelijk meer waardering voor de Nederlandse voedselproductie. Wat hiermee samenhangt is welke keuzes de overheid maakt. Gaan ze voor woningbouw of landbouw? Ten slotte maak ik me zorgen om de stikstofproblematiek. Deze wordt afgewenteld op de agrarische sector. Terwijl dat juist de sector is die in de afgelopen decennia al een enorme stikstofreductie heeft gerealiseerd. Het is belangrijk dat mensen zich dat realiseren.”

  • Henno van den Bruinhorst

    Henno van den Bruinhorst

    Verkoopleider pluimvee

    06-55334277

    h.vandenbruinhorst@argroep.nl

Contactformulier

Gerelateerde artikelen

Overweegt u de overstap naar eieren met Beter leven-keurmerk?
Hoe goed is de eischaalkwaliteit van uw hennen?

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
AR realiseert
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar kunnen u ook adviseren op het gebied van bedrijfsontwikkeling.
Lees verderEi-plus aanpak
Assortiment
  • Legpluimvee
  • Vleeskuikens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499515

    voer@argroep.nl

  • Henno van den Bruinhorst

    Henno van den Bruinhorst

    Verkoopleider pluimvee

    06-55334277

    h.vandenbruinhorst@argroep.nl

  • Jan van Os

    Jan van Os

    Specialist legpluimvee

    06-22503851

    j.vanos@argroep.nl

  • Jeffrey de Rooij

    Jeffrey de Rooij

    Specialist legpluimvee

    06-30638386

    j.derooij@argroep.nl

  • Hans Ebbers

    Hans Ebbers

    Specialist pluimvee

    0653209947

    h.ebbers@argroep.nl

  • Maarten Hulstein

    Maarten Hulstein

    Specialist pluimvee

    06-53608229

    m.hulstein@argroep.nl

  • Noud Verstraten

    Noud Verstraten

    Specialist pluimvee

    06-13679051

    n.verstraten@argroep.nl

  • Anouk Hannink

    Anouk Hannink

    Specialist pluimvee

    0613792683

    a.hannink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top