Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzetFotoserie: Remkes maakt grote stappen in vleesverwaarding

Fotoserie: Remkes maakt grote stappen in vleesverwaarding

De nieuwe kokerij van Remkes in Epe (GD) is de vervolgschakel in het verder verwaarden van pluimveevlees. „Met onze nieuwe kokerij haken wij in op de toenemende vraag naar gegaarde kippenvleesproducten en garanderen wij voedselveiligheid, duurzaamheid en traceerbaarheid. Vanuit een ketenstrategie creëren we meerwaarde voor uitgelegde moederdieren, zegt Bart Remkes.
Jos Koedijk (links) en Bart Remkes in de nieuwe kokerij aan de Zuukerweg in Epe, recht tegenover de slachterij. Moederdierenslachterij en pluimveeverwerker Remkes heeft eind maart 2021 haar kokerij in gebruik genomen na ruim vier jaar van ontwikkelen en v
Jos Koedijk (links) en Bart Remkes in de nieuwe kokerij aan de Zuukerweg in Epe, recht tegenover de slachterij. Moederdierenslachterij en pluimveeverwerker Remkes heeft eind maart 2021 haar kokerij in gebruik genomen na ruim vier jaar van ontwikkelen en voorbereiden. Remkes is als enige slachterij in Nederland gespecialiseerd in het slachten van vleeskuikenmoederdieren en het verder verwerken tot vers-of gekookt eindproduct.
Bart Remkes, derde generatie in de familie van kippenslachters: „Met de slachterij en het NoviPlus label creëren we meerwaarde op de uitgelegde moederdieren. We maken, samen met onze partners, kwalitatief goede en duurzame pluimveeproducten voor de Europe
Bart Remkes, derde generatie in de familie van kippenslachters: „Met de slachterij en het NoviPlus label creëren we meerwaarde op de uitgelegde moederdieren. We maken, samen met onze partners, kwalitatief goede en duurzame pluimveeproducten voor de Europese markt. De kokerij is hierin een vervolgschakel.”
Via een galerij kunnen bezoekers het gehele productieproces zien. „Per uur kan de fabriek 3.000 kilo filet- en pootvlees garen. Dat gebeurt in een stoomomgeving met een temperatuur boven 85 graden Celsius. De hele snij- en verpakkingsafdeling is een high
Via een galerij kunnen bezoekers het gehele productieproces zien. „Per uur kan de fabriek 3.000 kilo filet- en pootvlees garen. Dat gebeurt in een stoomomgeving met een temperatuur boven 85 graden Celsius. De hele snij- en verpakkingsafdeling is een high risk omgeving met overdruk om aan de strengste hygiëne eisen te kunnen voldoen”, legt Koedijk uit. Hij is als operationeel manager verantwoordelijk voor het productieproces.
Remkes testte een kleinschalige kokerij vanaf 2014. In eerste instantie is de proefkokerij gestart met moederdierenfilet als grondstof en later zijn de recepturen uitgebouwd met kuikenvlees of combinaties van deze twee. „De markt voor gekookte kip groeit.
Remkes testte een kleinschalige kokerij vanaf 2014. In eerste instantie is de proefkokerij gestart met moederdierenfilet als grondstof en later zijn de recepturen uitgebouwd met kuikenvlees of combinaties van deze twee. „De markt voor gekookte kip groeit. Het is een goed ingrediënt voor salades, pizza, soepen etc.”, legt Koedijk uit. Remkes werkt nauw samen met Novi-Pluim, de afzetvereniging van vermeerderaars vleeskuikenouderdieren en ontwikkelde samen het NoviPlus duurzaamheidslabel met meerwaarde op de uitgelegde moederdieren.
Het productieproces is nagenoeg volledig geautomatiseerd. „Na het injecteren en tumbelen van het vlees kunnen we in één lijn garen, koelen, snijden, IQF (Individual Quick Frozen) invriezen of pasteuriseren en verpakken”, licht Jos Koedijk toe.
Het productieproces is nagenoeg volledig geautomatiseerd. „Na het injecteren en tumbelen van het vlees kunnen we in één lijn garen, koelen, snijden, IQF (Individual Quick Frozen) invriezen of pasteuriseren en verpakken”, licht Jos Koedijk toe.
Bart Remkes: „We ontwikkelen steeds meer producten in partnerships. Samen met klanten het juiste product ontwikkelen qua receptuur, textuur en bite. ‘Hoe houdt het vlees zich in een salade? Valt het makkelijk uit elkaar? Is het makkelijk te verwerken? Dat
Bart Remkes: „We ontwikkelen steeds meer producten in partnerships. Samen met klanten het juiste product ontwikkelen qua receptuur, textuur en bite. ‘Hoe houdt het vlees zich in een salade? Valt het makkelijk uit elkaar? Is het makkelijk te verwerken? Dat testen we vaak samen met onze afnemers die hiervoor regelmatig proefpanels inzetten. Ook de herkomst van producten wordt hierbij steeds belangrijker. Met NoviPlus hebben we een goed label in huis dat daaraan voldoet."
Op de nieuwe locatie werken 25 mensen. Jaarlijks kan de kokerij 26.000 ton eindproduct maken. In de kokerij wil Remkes zowel moederdieren- als kuikenvlees garen. „Als pluimvee Nederland moeten we zoveel mogelijk wegblijven uit de bulkmarkt. Elke slachteri
Op de nieuwe locatie werken 25 mensen. Jaarlijks kan de kokerij 26.000 ton eindproduct maken. In de kokerij wil Remkes zowel moederdieren- als kuikenvlees garen. „Als pluimvee Nederland moeten we zoveel mogelijk wegblijven uit de bulkmarkt. Elke slachterij draait 70 tot 80 procent op specialiteiten en meerwaarde. Concepten maken je minder kwetsbaar voor het buitenland. Je wilt niet afhankelijk zijn van export met het gevaar van gesloten grenzen en beperking door bijvoorbeeld vogelgriep”, zegt Remkes. Doel is om zoveel mogelijk van pluimvee van Nederlandse en Europese bodem te gebruiken.
Remkes the Poultry Family is een familiebedrijf, opgericht 1928 en bestaat uit Pluimveeslachterij G.P. Remkes, Convenience, Food Products en Coldstore. Samen leveren deze bedrijven hoogwaardige kipproducten, van vers vlees tot kant en klare producten voor
Remkes the Poultry Family is een familiebedrijf, opgericht 1928 en bestaat uit Pluimveeslachterij G.P. Remkes, Convenience, Food Products en Coldstore. Samen leveren deze bedrijven hoogwaardige kipproducten, van vers vlees tot kant en klare producten voor de industrie, foodservice en retailmarkten. De nieuwe kokerij is een onderdeel van Remkes Food Products.
Op dezelfde locatie is een nieuw vrieshuis gerealiseerd: de Coldstore voor 10.000 palletplaatsen, gelegen tegenover de slachterij. Voorheen huurde Remkes vriescapaciteit in Barneveld. Nu is de slachterij en verwerking binnen enkele honderd meter afstand v
Op dezelfde locatie is een nieuw vrieshuis gerealiseerd: de Coldstore voor 10.000 palletplaatsen, gelegen tegenover de slachterij. Voorheen huurde Remkes vriescapaciteit in Barneveld. Nu is de slachterij en verwerking binnen enkele honderd meter afstand van elkaar wat gemakkelijk en efficiënt werkt.
Remkes zet de producten voornamelijk in West Europa af. Die Europese markt groeit. „Wij zien de samenwerking met vaste relaties als de manier om kosten in de productieketen te reduceren en maximale waarde te genereren voor leverancier, afnemer en eindcons
Remkes zet de producten voornamelijk in West Europa af. Die Europese markt groeit. „Wij zien de samenwerking met vaste relaties als de manier om kosten in de productieketen te reduceren en maximale waarde te genereren voor leverancier, afnemer en eindconsument”, zegt Bart Remkes.
Het nieuwe complex vanuit de lucht gezien. De bouw startte in juni 2019 en in januari 2021 startte de testproductie. Vanaf eind april is de kokerij volop in productie. Het gehele complex is gebouwd onder de Breeam Outstanding certificering. Dat is de hoog
Het nieuwe complex vanuit de lucht gezien. De bouw startte in juni 2019 en in januari 2021 startte de testproductie. Vanaf eind april is de kokerij volop in productie. Het gehele complex is gebouwd onder de Breeam Outstanding certificering. Dat is de hoogst haalbare norm binnen het internationale duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. „In de markt, zeker de hogere segmenten, hecht men waarde aan duurzaam werken. In de toekomst wordt dat steeds meer: het is toch merkwaardig dat we praten over carbon footprint en tegelijkertijd de deur wagenwijd openstaat voor (kip)producten vanaf de andere kant van de wereld?” zegt Bart Remkes.
De trend gemaksvoeding en duurzaamheid maakt grote sprongen. „Die markt gaat een enorme vlucht nemen, al is het nu door Covid-19 vertraagd. Steeds meer mensen gaan buitenshuis eten of kopen kant-en-klaar maaltijden”, aldus Bart Remkes. Ook in de horeca is
De trend gemaksvoeding en duurzaamheid maakt grote sprongen. „Die markt gaat een enorme vlucht nemen, al is het nu door Covid-19 vertraagd. Steeds meer mensen gaan buitenshuis eten of kopen kant-en-klaar maaltijden”, aldus Bart Remkes. Ook in de horeca is het gebruik van halffabricaatproducten steeds populairder. Snel kunnen werken, niet geheel afhankelijk zijn van gediplomeerde koks en grondstoffen die makkelijk op voorraad te houden zijn spelen hierbij ook een rol. De Remkes producten zijn direct te gebruiken, traceerbaar en de voedselveiligheid is gewaarborgd.

Lees het volledige artikel in het nieuwste vakblad Pluimveeweb dat donderdag 22 april is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen, Remkes Poultry Family

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top