Kippenvolger met kippenstrava naar finale FameLab

De promovenda Fokkerij & Genomica legde uit waarom en hoe zij al 3,5 jaar lang kippen op de voet volgt. De kippen hebben een sensor van 13 millimeter aan hun poot en zitten in een hok van 1,80 bij 2,60 meter, waarvan de vloer is voorzien van antennes. Deze antennes registreren de sensoren aan de kippenpoten, zodat de bewegingen van elke kip individueel te volgen zijn.
Met de informatie die het elektronisch volgen oplevert, kan volgens Van der Sluis worden onderzocht of en hoe activiteit een indicator is voor welzijn en gezondheid. „Die kennis kun je vervolgens inzetten voor selectie en fokprogramma’s van gezondere dieren. Of je kijkt bijvoorbeeld naar het effect van activiteit op groei."
Van der Sluis deed mee aan FameLab voor de uitdaging. „Het leek mij leuk om eens een presentatie te doen zonder powerpoint of animaties." En deze keer dus ook: zonder publiek. De deelnemers maakten hun filmpjes thuis. Om het verhaal tastbaar en persoonlijk te maken, had Van der Sluis een witte plastic kip meegenomen die ze Bob noemde.
FameLab is de presentatiewedstrijd, waarin jonge onderzoekers in drie minuten tijd hun werk moeten presenteren. En eentje met handicap: hulpmiddelen als powerpoint, video en of andere (grote) toeters en bellen zijn niet toegestaan. De volle focus ligt daardoor op de presentatie zelf, het woord, de stem en de mimiek.
De landelijke finale is op dinsdag 1 juni.