Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'De overheid en de hele keten moeten achter jonge boeren gaan staan'

Heeft de intensieve veehouderij nog toekomst in Nederland?

'De overheid en de hele keten moeten achter jonge boeren gaan staan'

De intensieve veehouderij heeft zeker toekomst in Nederland, maar de overheid en de keten moeten dan wel achter jonge boeren gaan staan bij bijvoorbeeld een bedrijfsovername. Dat was een belangrijke conclusie tijdens de thema-avond 'Hoe blijf ik boer in de intensieve veehouderij'. Zo'n vijftig jonge agrariërs uit de kalver-,pluimvee- en varkenshouderij keken mee via een Zoom-meeting.

De organisatie was in handen van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) en Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK). Beide organisaties hadden Marijke Everts (Director Corporate Affairs bij VanDrie Group), Marc Jansen (directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)), Linda Janssen (voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV)), Jurgen Neimeijer (beleidsontwikkelaar Agro&Food bij de Provincie Overijssel) en Frank van de Ven (Projectleider Uitvoeringsprogramma Agrifood bij Provincie Gelderland) uitgenodigd.

Alle sprekers gaven allereerst hun visie op de toekomst van de intensieve veehouderij. Daarna werden een aantal stellingen aan de boeren en de genodigden voorgelegd.

Stelling 1: De consumptie van plantaardige eiwitten neemt consumptie van dierlijke eiwitten over

Marc Jansen mocht als eerste zijn mening over de stelling geven: „In het klimaatakkoord is het streven dat de huidige verhouding van 40/60 (40 plantaardig, 60 dierlijk, red.) naar 60/40 gaat. Het betekent dat er meer ingezet gaat worden op plantaardige eiwitten. De mens is nog steeds een omnivoor en vlees blijft lekker, maar de alternatieve eiwitbronnen worden steeds beter. Deze beginnen ook meer op vlees te lijken. Stukjes vlees in salades krijgen langzaamaan dezelfde textuur en smaakbeleving als wat vroeger vlees was. Vleesvervangers zijn nu nog wat duurder omdat ze inefficiënt worden geproduceerd, maar die kosten zullen gaan dalen als meer bedrijven inzetten op plantaardige eiwitten, zoals Unilever en de Vegetarisch Slager. Het wil niet zeggen dat dierlijke eiwitten niet meer geconsumeerd worden, maar de veehouderijsector zal wel hinder ondervinden door deze ontwikkelingen.”

Een kijker reageert op Jansen: „Daarom moeten we meer vlees met toegevoegde waarde gaan creëren.”

Linda Janssen voegt nog toe: „Ik word wel ziek van de framing die er zit op dierlijke eiwitten. Het is slecht voor het klimaat, de CO2-uitstoot is torenhoog worden altijd als argumenten genoemd. Varkensbedrijven hebben een CO2-uitstoot die gelijk is aan tofu. We doen stinkend ons best om het goede geluid te laten horen tegen negatieve framing rondom dierlijke eiwitten die vaak enorm uit de context is getrokken.”

Lees het hele artikel op Vee en Gewas, de regionale agrarische nieuwssite voor Oost-Nederland.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: OAJK, GAJK

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top