Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAandoeningenEU overweegt salmonella-audit uit te voeren in Polen

EU overweegt salmonella-audit uit te voeren in Polen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
De Europese Commissie bevestigt dat het aantal salmonellabesmettingen in pluimveevlees uit Polen onevenredig hoog is. De Commissie heeft hierover contact gehad met de Poolse autoriteiten, die een uitgebreid actieplan hebben ontwikkeld dat momenteel wordt uitgevoerd. Uit de eerste resultaten blijkt dat het de goede kant op gaat. De Commissie overweegt later dit jaar een audit in Polen uit te voeren indien de omstandigheden dit rechtvaardigen.

Dat antwoordt Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, na vragen van Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA). Pluimveeweb.nl meldde op 31 mei dat kippenvleesproducten uit Polen vaak zijn besmet met Salmonella Enteritidis of Typhimurium. 60 procent van de salmonellabesmettingen in de EU in 2019 waren afkomstig uit Polen. In het RASFF zijn in mei 2021 ook veel meldingen gedaan van Salmonella in pluimveevlees uit Polen. Nederlandse pluimveeslachterijen en kipverwerkers zijn bezorgd over de controle en handhaving op Salmonella besmettingen in Polen.

Ruissen en Schreijer-Pierik stelden daarom vragen aan de Europese Commissie waarop ze in augustus antwoord kregen. „De Commissie volgt de situatie zeer nauwlettend via de ontwikkelingen van de meldingen, en vergadert regelmatig met de Poolse autoriteiten”, antwoordt Eurocommissaris Kyriakides.

Gelijk speelveld

Ruissen en Schreijer-Pierik wilden ook weten in hoeverre de regels en de toepassing daarvan verschillen met betrekking tot preventie en controle van besmettingen met salmonella van kippenvleesproducten in de diverse lidstaten. Ze wilden weten of de Eurocommissaris hun mening deelt dat geharmoniseerde regelgeving en toepassing belangrijk is voor een gelijk speelveld voor ondernemers.

„Salmonellacontroles zijn op EU-niveau sterk geharmoniseerd door Verordening (EG) nr. 2160/2003 en Verordening (EG) nr. 2073/2005 en dragen zo bij aan een gelijk speelveld voor alle bedrijven”, antwoordde de Eurocommissaris.

Sterk terugdringen besmettingen

Daarnaast vroegen Ruissen en Schreijer-Pierik of de Eurocommissaris hun mening deelt dat het sterk terugdringen van salmonellabesmettingen in alle lidstaten van het grootste belang is voor de gezondheid van de bevolking en de exportpositie van de EU.

„De Commissie is het er volledig mee eens dat het sterk terugdringen van de salmonellabesmettingen in alle lidstaten van het grootste belang is voor de gezondheid van de bevolking en de exportpositie van de EU. Zij is dan ook verheugd te verwijzen naar de resultaten van haar salmonellabeleid, dat in 2003 is versterkt en dat heeft geleid tot een daling van ongeveer 200 000 gemelde gevallen bij mensen aan het begin van het millennium in 15 lidstaten tot ongeveer 90 000 in de afgelopen jaren in 27 lidstaten en het Verenigd Koninkrijk”, antwoordde Eurocommissaris Kyriakides. Bekijk hier alle vragen en antwoorden.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Europese Commissie

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Salmonella
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top