Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus Voeders
  • Contact
De HeusDiergezondheidOpstartmanagement; De kracht van aandacht!

Opstartmanagement; De kracht van aandacht!

Een goede start leidt tot topprestaties aan de finish! Het is ontzettend belangrijk dat de kuikenkwaliteit en het opstartmanagement optimaal zijn. Met aandacht voor de opstart bereik je betere resultaten. Bekijk 10 praktische tips voor een perfecte opstart én vraag direct de Kuikencheck aan.

1. Vloertemperatuur

De vloertemperatuur is ontzettend belangrijk. Zorg daarom voor een vloertemperatuur van ongeveer 28 graden Celsius is (gemeten op het beton). Het strooisel mag ongeveer 2 á 3 graden Celsius warmer zijn. Een koude vloer onttrekt warmte uit de kuikens en een te warme vloer zorgt voor lusteloze kuikens die slecht starten. Koude- en/of hittestress hebben een negatief effect op de darmgezondheid.

2. Gebruik kuikenpapier

Verstrek circa 50 gram voer per opgezet kuiken op kuikenpapier. Bij voorkeur langs de drinklijn. Papier onder een drinklijn neemt vocht op en dat zorgt voor dichtgeslagen strooisel. Kuikens van jonge moederdieren mogen meer grammen op papier hebben, omdat die later pas uit de pan beginnen te eten.

3. Creëer picknickplaatsen

Kuikens kunnen de eerste dagen soms moeilijk uit een voerpan eten. Dit is, naast het type voerpan, ook afhankelijk van de leeftijd van de moederdieren en het gewicht van de kuikens. Zet daarom 25% van de pannen schuin neer. Zo kunnen de kuikens beter bij het voer en ze leren ze direct uit de pannen te eten.

4. Waterkwaliteit

Een pas opgezet kuiken is kwetsbaar voor externe invloeden zoals een lage waterkwaliteit. Zorg daarom voor een perfecte reiniging en spoeling van het watersysteem tijdens de leegstand. Hierdoor wordt de biofilm verwijderd uit de drinklijnen. Spoel de lijnen één uur voordat de kuikens komen nogmaals door met zuiver drinkwater, zodat het opgewarmde water niet bij de kuikens terecht komt. Reinig ook tijdens de ronde met regelmaat het drinkwatersysteem met waterreinigers die uiteraard zijn goedgekeurd voor gebruik bij dieren en voorkom langdurig opwarmen van water in het systeem.

5. Kuikens temperaturen

Meten is weten. Ieder koppel kuikens heeft een andere warmtebehoefte. Dat weet je door de kuikens te temperaturen. De eerste dagen moet de cloacale temperatuur tussen de 40.3 en 40.6 graden Celsius zijn. Daarna loopt het rustig op tot ruim boven de 41 graden. Meet daarom minimaal 20 kuikens per keer en neem daar het gemiddelde van. Doe dit de eerste dagen na opzet zeker 3 keer per dag.

6. Luchtkwaliteit

Met de nieuwe verwarmingstechnieken is de luchtkwaliteit in de opstartfase sterk verbeterd. Desondanks is het heel belangrijk dat je op tijd begint met ventileren, zodat verse lucht bij de kuikens komt. Let erop dat het CO2 gehalte niet boven de 3000 ppm komt op kuikenniveau.

7. Relatieve luchtvochtigheid

Met indirect gestookte kachels wordt de lucht in de opstartfase in de stal droger. Te droge lucht maakt de gevoelstemperatuur voor de kuikens lager. Optimaal is een relatieve vochtigheidswaarde van 50% tot 60%. Zorg er dan ook voor dat deze onder de 70% blijft. Te vochtige lucht versterkt de warmte en zorgt er tegelijkertijd voor dat het benauwd wordt.

8. Watermanagement

De eerste 7 dagen moet het debiet van de drinknippels rond de 40 milliliter per minuut zijn. Een te hoge druk maak het voor de kuikens moeilijker om de nippels te activeren en zorgt ook voor ’morsen’ met natter strooisel als gevolg. Een te lage druk vermoeilijkt het verkrijgen van water en verhoogt de kans dat achter in de leiding onvoldoende tot geen water komt. Meet zeker iedere ronde het debiet op verschillende plaatsen in de stal.

9. Lichtintensiteit

Zorg de eerste uren voor voldoende licht. Dit stimuleert de eerste voer- en wateropname. Het licht moet mooi verdeeld zijn met maximaal 40 lux en minimaal 25 lux op kuikenhoogte. Start tijdig met de introductie van donkere periodes. Dit bepaal je aan de hand van de kropvulling. Na 8 uur moet 85% van de kuikens een gevulde krop hebben en na 24 uur zo`n 95%. Als 95% van de kuikens voer en water in de krop heeft mag het donkerschema ingebouwd worden. Als kuikens later op de dag worden opgezet gaat de voorkeur uit naar geen donkerblok tot de volgende dag zodat alle kuikens voer en water hebben opgenomen.

10. Prestarter

Gebruik altijd een prestarter tijdens de eerste dagen. Een prestarter is geoptimaliseerd voor de eerste paar dagen waarin de kuikens schakelen van dooier als voedingsbron naar plantaardige voedingsstoffen. Ook is de specifieke voervorm van de prestarter meer geschikt voor de hele jonge kuikens. Daarnaast helpt voeding en/of uitkomst in de stal de kuikens snel voer en water op te nemen. We adviseren je graag over de verschillende systemen en de voor- en nadelen voor jouw specifieke bedrijfssituatie.

Een goed begin

“Een goed begin is het halve werk! Daarom helpen we je graag verder bij het verbeteren van de opstart.”

Vraag hier een kuikencheck aan!

  • Patrick van den Hurk

    Patrick van den Hurk

    Verkoopleider Vleeskuikens Regio Zuid

    0031-6-55761086

    phurk@deheus.com

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus Voeders
Welkom op de kennispartnerpagina van De Heus Voeders.

Wil je meer weten over onze aanpak in de leg- en/of vleespluimveesector? Klik dan verder.
Legpluimvee specialisten Vleespluimvee specialisten Legpluimvee- en opfoksector Vleespluimveesector
Contact
  • Ankie Maatman

    Ankie Maatman

    Sectordirecteur Legpluimvee

    0031-6-46122198

    amaatman@deheus.com

  • Henk Manting

    Henk Manting

    Verkoopleider Vleeskuikens Regio Noord/Duitsland

    0031-6-53698912

    hmanting@deheus.com

  • Oscar Visser

    Oscar Visser

    Verkoopleider Vleeskuikens regio Zuid

    0031-652870101

    ovisser@deheus.com

  • Wout van Wolfswinkel

    Wout van Wolfswinkel

    Commercieel Sectormanager VB en opfok

    0031-611915697

    wwolfswinkel@deheus.com

  • Peter van den Dungen

    Peter van den Dungen

    Commercieel Manager België/Frankrijk

    0032-475553777

    pdungen@deheus.com

Social Media
  • Volg ons op LinkedIn
  • Bekijk ons op YouTube
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
  • Volg ons op X
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top