Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt eieren'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'

Opvolgster Femke van den Berg hekelt dat iets extra’s doen niet altijd een meerprijs oplevert

'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'

Femke van den Berg (22) neemt het leghennen- en melkveebedrijf in de toekomst over van haar ouders Maarten (55) en Marieke (53). Op de achtergrond hun etagestal.
Femke van den Berg (22) neemt het leghennen- en melkveebedrijf in de toekomst over van haar ouders Maarten (55) en Marieke (53). Op de achtergrond hun etagestal.
Leghennenhoudster Femke van den Berg vindt dat iets extra’s doen wat betreft wet- en regelgeving of marktwensen altijd een meerprijs moet opleveren. „Als we door de stikstofeisen moeten investeren in emissiereducerende technieken, moeten we dat wel kunnen terugverdienen door een meerprijs voor onze eieren”, zegt ze.

Opvolgster Femke van den Berg (22) runt samen met haar vader Maarten (55) en moeder Marieke (53) een gemengd leghennen- en melkveebedrijf in het Noord-Brabantse Landhorst. Ze houden 65 koeien plus bijbehorend jongvee en 37.800 leghennen. In hun kleine stal houden ze 6.000 hennen volgens de eisen van het 2 sterren Beter Leven keurmerk, die over vrije uitloop beschikken. In hun etagestal huisvesten ze op de begane grond 17.800 2 sterren Beter Leven hennen en op de etage 14.000 1 ster Beter Leven hennen, die over overdekte uitloop beschikken. Moeder Marieke werkt in het ziekenhuis, doet de boekhouding en de huishouding. Femke werkt om de dag ‘s avonds bij een melkveehouder en verzorgt samen met haar vader de leghennen en de koeien.

„We hebben ongeveer vier jaar geleden de keuze gemaakt om over te stappen naar het Beter Leven keurmerk. We hebben de overstap gemaakt om meer waarde aan ons product te geven.”

‘De standaard verandert te snel’

Van den Berg vindt de veranderingen in de marktvraag naar eieren te snel gaan in de Nederlandse leghennenhouderij. „In 2015, 2016 en 2017 onderscheidde je jezelf als leghennenhouder echt nog met 1 ster Beter Leven. We ontvingen toen een mooie meerprijs. Albert Heijn stapte eind oktober 2018 echter volledig over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Sindsdien liggen er geen scharreleieren zonder ster meer in de schappen van de supermarktketen. Andere supermarkten volgden dit voorbeeld snel. 1 ster Beter Leven is nu al ruim twee jaar de standaard in supermarkten waardoor de meerprijs voor de eieren verdwenen is. Wanneer je aan Nederlandse supermarkten wilt blijven leveren, moet je als leghennenhouder wel mee. Legbatterijen zijn pas sinds 2012 verboden en in 2018 haalden supermarkten het gangbare scharrelei al uit de schappen. Die veranderingen in marktvraag gaan te snel om alle meerkosten op tijd terug te verdienen. Iets wat bijzonder moet zijn, wordt al heel snel de standaard.”

De jonge leghennenhoudster wist op het VMBO nog niet wat ze wilde worden. Nadat ze als zestienjarige haar VMBO-diploma op zak had, deed ze een beroepentest. Daar kwam de landbouw naar voren. Ze koos daarop voor de opleiding veehouderij aan het MBO in Boxtel. Sindsdien werkt ze thuis op de boerderij mee. Na haar MBO-opleiding rondde ze ook de tweejarige opleiding Agrarisch Ondernemerschap Dier- & Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten af. Sinds September 2020 is ze volledig aan het werk. „Ik wist als scholier nog niet wat ik wilde worden. Maar sinds ik thuis op de boerderij meewerk, is de veehouderij echt mijn passie, zowel de leghennen als de melkkoeien. Dat weet ik wel zeker.”

‘Je moet niet alles zien als werk’

Evenals haar vader steekt ze veel tijd in het familiebedrijf. „Van 6.00 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds zijn we iedere dag bezig. Met uitzondering van zondag, dan zijn de werktijden wat korter. Je moet alle werkzaamheden op de boerderij ook niet zien als werk, want dan gaat het tegenzitten.” Femke vindt het belangrijk dat haar toekomstige vriend begrip heeft dat ze zoveel tijd in het familiebedrijf steekt.

Femke werkt met veel plezier op het familiebedrijf. Van een storing op zondag wordt ze daarentegen niet blij. „Een storing moet eerst worden opgelost. Je weet echter dat het moet gebeuren en stelt jezelf daar op in.” Daarnaast vindt ze mest op de mestband scheppen ook geen leuk werk. Dat doen ze iedere week op de etage in hun etagestal om de strooisellaag dun te houden en zo grondeieren te voorkomen. „We zijn er een uurtje tot anderhalf uur mee bezig. Ik vind het geen leuk werk, maar is wel noodzakelijk omdat het een belangrijk doel heeft.”

Huisverkoop

Op aandringen van Femke investeerde de familie in maart dit jaar in een eierautomaat voor de huisverkoop. „We zitten niet op een hele goede locatie wat betreft huisverkoop. Toch loopt het niet onaardig. Veel mensen komen toch graag even kalfjes kijken, eieren kopen en gewoon even buurten. Vooral bij toeristen merk ik veel onwetendheid over de landbouw. Hier in de omgeving zijn twee grote varkensstallen gebouwd. Sommige vakantiegangers vroegen zich af hoe dat kon omdat er een opkoopregeling voor varkensbedrijven bestaat. Wij hebben ze toen uitgelegd dat er varkensrechten zijn en de varkensstapel in Nederland hierdoor niet kan groeien. Door zulk soort zaken uit te leggen, komt er meer begrip voor de landbouw. Als landbouw en zeker ook als pluimveesector moeten we burgers blijven informeren”, vindt Van den Berg.

Lees alles over ideeën en plannen van opvolgster Femke van den Berg in vakblad Pluimveeweb van oktober. Van den Berg vertelt in vakblad Pluimveeweb van oktober over haar toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin opvolgers aan het woord komen. Het vakblad verschijnt donderdag 21 of vrijdag 22 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Op aandringen van Femke investeerde de familie in maart dit jaar in een eierautomaat voor de huisverkoop.
Op aandringen van Femke investeerde de familie in maart dit jaar in een eierautomaat voor de huisverkoop.
„We zitten niet op een hele goede locatie wat betreft huisverkoop. Toch loopt het niet onaardig. Veel mensen komen toch graag even kalfjes kijken, eieren kopen en gewoon even buurten", zegt Femke.
„We zitten niet op een hele goede locatie wat betreft huisverkoop. Toch loopt het niet onaardig. Veel mensen komen toch graag even kalfjes kijken, eieren kopen en gewoon even buurten", zegt Femke.
De familie Van den Berg runt een gemengd leghennen- en melkveebedrijf in het Noord-Brabantse Landhorst. Op de achtergrond hun etagestal.
De familie Van den Berg runt een gemengd leghennen- en melkveebedrijf in het Noord-Brabantse Landhorst. Op de achtergrond hun etagestal.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Lichtend voorbeeld

De landbouw in zijn algemeen moet een voorbeeld nemen aan de pluimveehouderijsector.
2021-66Ondernemen
Arnaud Verbeek uit Lunteren (GD) voor een Eco Unit

Minder emissie en perfect klimaat

Arnaud en Renate Verbeek bouwden in het Gelderse Lunteren de eerste proefstal met het Eco Zero-systeem van Vencomatic.
2021-66Ondernemen

In het verkeerde hokje!

Eind 2020 ging ik aan de slag als marketingbureau voor de pluimvee- en varkenssector, omdat ik het sterke gevoel had dat wat er wordt gezegd en geschreven op radio, tv, in de kranten en de Tweede Kamer niet overeenkomt met wat de Nederlander denkt en wil.
2021-67Ondernemen

‘De mens moet meer vlees en zuivel consumeren’

Dierlijke producten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet voor mensen en in plaats van minder vlees of zuivel moet de gemiddelde persoon juist meer consumeren. Dat stelt de Amerikaanse agronoom en (vee)voedingsdeskundige Peter Ballerstedt.
2021-68Economie
De Eco Units op het dak zorgen voor minder ammoniakuitstoot en 80 procent fijnstofreductie. Jos Mans: „Met technische innovaties kunnen we de uitstoot fors terugbrengen, ook in oudere stallen.”

‘Met de techniek kunnen wij de uitstoot fors verminderen’

Jos Mans bouwde een stal voor 12.000 biologische leghennen. Een innovatieve stal met oog voor dierwelzijn, biodiversiteit, maatschappelijke verbinding en technieken om de uitstoot te verminderen.
2021-612Huisvesting
„Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei", rekent adviseur Nico van Eckeveld voor. 

'Handel moet mee in hogere kostprijs van ster-eieren'

Door de fors gestegen voerkosten zijn de prijzen voor 1 ster Beter Leven-eieren veel te laag. Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei. Onder die prijs moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen.
2021-616Markt eieren
Het X-Treck-systeem is ook zeer geschikt om traaggroeiende kuikens in de stal uit te laten komen. Bij Quirijnen zonder In-Cradle band omdat er vloerverwarming aanwezig is.

‘Beste hygiënische omstandigheden en rustige kuikens’

Bij familie Quirijnen komen de 1 Ster Beter Leven-kuikens in de stal uit. Uitkomst met X-Treck geeft de kuikens direct hun eerste levensbehoeften: voer, water en verse lucht met minder bacteriële besmettingen.
2021-620Voeding
Femke van den Berg neemt het leghennen- en melkveebedrijf in de toekomst over van haar ouders Maarten en Marieke. Op de achtergrond hun etagestal.

'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'

„Je moet als pluimveehouder meegaan in strengere wet- en regelgeving en vragen vanuit de markt. Je bedrijf kan niet blijven stilstaan", zegt opvolgster Femke van den Berg.
2021-622Ondernemen
In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. 

Sector werkt samen aan emissiereductie

In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. Onderzoeker Wietske Dohmen vertelt hoe. Leghennenhouder Bertus Verbeek legt uit dat verlagen van emissies en een beter stalklimaat hand in hand kunnen gaan.
2021-625Ondernemen
„Eis een vaste vierkantemetervergoeding per dag van een slachterij of integratie met indexering voor inflatie”, adviseert NVP-bestuurslid Dick Schieven.

Enthousiasme en terughoudendheid over ster-kipcontract

2 Sisters Storteboom en De Heus Voeders bieden hun klanten een vijfjarig afnamecontract aan voor 1 ster Beter Leven-kuikens, waarin ze een voerwinst van 1,32 euro garanderen. Deskundigen zijn verdeeld.
2021-626Dierenwelzijn1 reactie

‘Als je dierenrecht-organisaties stevig aanpakt, schrikken ze’

Kranten staan er vol mee. Verhalen over de varkenshouderij of over vleeseten en bijna allemaal met een negatieve toon. Volgens marketeer Klaas Dijkstra is het urgent om iets aan deze framing te doen.
2021-632Politiek en beleid
Colistine wordt via het water aan leghennen verstrekt. Er is geen alternatief middel. In de legsector is geen ander middel toegelaten zonder wachttijd.

‘Minimale inzet colistine moet mogelijk blijven’

Colistine-antibiotica zijn voor leghennenhouders het enige middel om E. coli bij leghennen te behandelen zonder wachttijd. Het gebruik van het tweedekeusmiddel ligt onder een vergrootglas vanwege vrees voor resistentie in de humane sector.
2021-634Antibiotica
De Nederlandse voederfabrikanten die actief zijn op de Belgische markt zijn allemaal lid van BFA

Meer concurrentie veevoerfabrikanten op Belgische markt

Steeds meer Nederlandse veevoerfabrikanten opereren op de Belgische markt. Er zijn in België hierdoor veel meer spelers waardoor er geen monopolie is, zegt landbouweconoom Van Huylenbroeck.
2021-638Buitenland
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top