Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt vleeskuikens'Teken nog geen vijfjarig afnamecontract voor sterkip'

Vijfjarige afnamecontracten voor 1 ster Beter Leven vleeskuikens aangeboden

'Teken nog geen vijfjarig afnamecontract voor sterkip'

NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat waarschuwt voor de vele onvoorziene kosten van 1 ster Beter Leven vleeskuikens die de marge drukken.
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat waarschuwt voor de vele onvoorziene kosten van 1 ster Beter Leven vleeskuikens die de marge drukken.
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) adviseert vleeskuikenhouders nog geen vijfjarig afnamecontract voor 1 ster Beter Leven vleeskuikens te tekenen maar te wachten tot de oprichting van de Unie van Pluimvee Producten (UPP) en die de onderhandelingen te laten doen.

2 Sisters Storteboom en De Heus Voeders bieden hun gezamenlijke klanten met trager groeiende vleeskuikens momenteel een vijfjarig afnamecontract aan voor 1 ster Beter Leven kuikens, waarin ze een voerwinst van 1,32 euro garanderen. Deskundigen zijn verdeeld of vleeskuikenhouders zo’n contract moeten tekenen of niet. De één noemt het een mooi contract. NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat en NVP-bestuurder Dick Schieven waarschuwen voor de vele onvoorziene kosten die de marge drukken.

‘UPP in november aan de slag’

Oplaat adviseert vleeskuikenhouders te wachten met tekenen van een afnamecontract voor sterkip, zich aan te sluiten bij de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) en die de onderhandelingen te laten doen. „De oprichting van UPP zit in de laatste fase en UPP kan naar verwachting in november aan de slag. UPP staat veel sterker tegenover supermarkten en slachterijen mits het gros van de vleeskuikenhouders lid wordt. Supermarkten hebben sterkip nodig vanaf 2023. Als een individuele vleeskuikenhouder met 75.000 sterkuikens een aanbod weigert, zoekt een slachterij of voerfabrikant wel een ander. Indien de UPP met miljoenen sterkuikens nee zegt, heeft een supermarkt een probleem omdat deze dan te weinig kip heeft.”

Oplaat waarschuwt vleeskuikenhouders voor onvoorziene kosten: „De eerste ronde is enten tegen coccidiose en Marek niet nodig. Maar naar verloop van tijd neemt de virusdruk in een stal toe en kan het nodig zijn te enten tegen coccidiose en Marek. Bovendien gaat omschakelen niet zomaar. De kosten voor een milieuadviseur en bouwleges rekenen negen van de tien vleeskuikenhouders niet mee. Maar die kosten kunnen maar zo tienduizenden euro’s bedragen.”

„Wageningen Economic Research (WEcR) heeft berekent hoeveel de extra kosten bedragen van de omschakeling van 1 ster Beter Leven vleeskuikens. Binnen enkele weken publiceren ze het onderzoeksrapport. Hiermee krijgen vleeskuikenhouders meer inzicht wat er aan kosten bij komt”, zegt Oplaat. De NVP-voorzitter geeft vleeskuikenslachterijen die contracten aanbieden voor 1 ster Beter Leven vleeskuikens een pluim. „Met de aangeboden contracten laten ze al duidelijk zien dat er flinke meerkosten zijn. Of de bieding voldoende is, zal uit het rapport van Wageningen Economic Research door vleeskuikenhouder zelf bepaald kunnen worden.”

Veranderende markt

Uiterlijk in 2026 – maar waarschijnlijk al eerder – komt de vraag naar trager groeiende kip volgens het European Chicken Commitment (ECC) ook op gang. Daarnaast blijft de vraag naar reguliere kip. Voor welke markt een vleeskuikenhouder wat betreft rendement moet kiezen, is nu nog niet te zeggen.

Ook vanwege de veranderende marktvraag zou Schieven niet tekenen voor vijf jaar: „Door alle marktontwikkelingen komt er een gebrek aan vierkante meters staloppervlakte. Daar moet je als vleeskuikenhouder van profiteren in de vorm van een mooie uitbetalingsprijs en marge. Indien je een goed gevoel hebt bij sterkip teken dan voor een jaar. Nog beter is het om te wachten tot de UPP staat en je daarbij aansluiten.”

Anderen deskundigen zijn wel enthousiast over het vijfjarige afnamecontract van 2 Sisters Storteboom en De Heus Voeders en vinden het juist gunstig dat een vleeskuikenhouder voor vijf jaar kan tekenen. Lees alle visies van deskundigen in het uitgebreide achtergrondverhaal in vakblad Pluimveeweb van oktober. Het vakblad verschijnt donderdag 21 of vrijdag 22 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Albert Heijn

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Lichtend voorbeeld

De landbouw in zijn algemeen moet een voorbeeld nemen aan de pluimveehouderijsector.
2021-66Ondernemen
Arnaud Verbeek uit Lunteren (GD) voor een Eco Unit

Minder emissie en perfect klimaat

Arnaud en Renate Verbeek bouwden in het Gelderse Lunteren de eerste proefstal met het Eco Zero-systeem van Vencomatic.
2021-66Ondernemen

In het verkeerde hokje!

Eind 2020 ging ik aan de slag als marketingbureau voor de pluimvee- en varkenssector, omdat ik het sterke gevoel had dat wat er wordt gezegd en geschreven op radio, tv, in de kranten en de Tweede Kamer niet overeenkomt met wat de Nederlander denkt en wil.
2021-67Ondernemen

‘De mens moet meer vlees en zuivel consumeren’

Dierlijke producten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet voor mensen en in plaats van minder vlees of zuivel moet de gemiddelde persoon juist meer consumeren. Dat stelt de Amerikaanse agronoom en (vee)voedingsdeskundige Peter Ballerstedt.
2021-68Economie
De Eco Units op het dak zorgen voor minder ammoniakuitstoot en 80 procent fijnstofreductie. Jos Mans: „Met technische innovaties kunnen we de uitstoot fors terugbrengen, ook in oudere stallen.”

‘Met de techniek kunnen wij de uitstoot fors verminderen’

Jos Mans bouwde een stal voor 12.000 biologische leghennen. Een innovatieve stal met oog voor dierwelzijn, biodiversiteit, maatschappelijke verbinding en technieken om de uitstoot te verminderen.
2021-612Huisvesting
„Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei", rekent adviseur Nico van Eckeveld voor. 

'Handel moet mee in hogere kostprijs van ster-eieren'

Door de fors gestegen voerkosten zijn de prijzen voor 1 ster Beter Leven-eieren veel te laag. Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei. Onder die prijs moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen.
2021-616Markt eieren
Het X-Treck-systeem is ook zeer geschikt om traaggroeiende kuikens in de stal uit te laten komen. Bij Quirijnen zonder In-Cradle band omdat er vloerverwarming aanwezig is.

‘Beste hygiënische omstandigheden en rustige kuikens’

Bij familie Quirijnen komen de 1 Ster Beter Leven-kuikens in de stal uit. Uitkomst met X-Treck geeft de kuikens direct hun eerste levensbehoeften: voer, water en verse lucht met minder bacteriële besmettingen.
2021-620Voeding
Femke van den Berg neemt het leghennen- en melkveebedrijf in de toekomst over van haar ouders Maarten en Marieke. Op de achtergrond hun etagestal.

'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'

„Je moet als pluimveehouder meegaan in strengere wet- en regelgeving en vragen vanuit de markt. Je bedrijf kan niet blijven stilstaan", zegt opvolgster Femke van den Berg.
2021-622Ondernemen
In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. 

Sector werkt samen aan emissiereductie

In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. Onderzoeker Wietske Dohmen vertelt hoe. Leghennenhouder Bertus Verbeek legt uit dat verlagen van emissies en een beter stalklimaat hand in hand kunnen gaan.
2021-625Ondernemen
„Eis een vaste vierkantemetervergoeding per dag van een slachterij of integratie met indexering voor inflatie”, adviseert NVP-bestuurslid Dick Schieven.

Enthousiasme en terughoudendheid over ster-kipcontract

2 Sisters Storteboom en De Heus Voeders bieden hun klanten een vijfjarig afnamecontract aan voor 1 ster Beter Leven-kuikens, waarin ze een voerwinst van 1,32 euro garanderen. Deskundigen zijn verdeeld.
2021-626Dierenwelzijn1 reactie

‘Als je dierenrecht-organisaties stevig aanpakt, schrikken ze’

Kranten staan er vol mee. Verhalen over de varkenshouderij of over vleeseten en bijna allemaal met een negatieve toon. Volgens marketeer Klaas Dijkstra is het urgent om iets aan deze framing te doen.
2021-632Politiek en beleid
Colistine wordt via het water aan leghennen verstrekt. Er is geen alternatief middel. In de legsector is geen ander middel toegelaten zonder wachttijd.

‘Minimale inzet colistine moet mogelijk blijven’

Colistine-antibiotica zijn voor leghennenhouders het enige middel om E. coli bij leghennen te behandelen zonder wachttijd. Het gebruik van het tweedekeusmiddel ligt onder een vergrootglas vanwege vrees voor resistentie in de humane sector.
2021-634Antibiotica
De Nederlandse voederfabrikanten die actief zijn op de Belgische markt zijn allemaal lid van BFA

Meer concurrentie veevoerfabrikanten op Belgische markt

Steeds meer Nederlandse veevoerfabrikanten opereren op de Belgische markt. Er zijn in België hierdoor veel meer spelers waardoor er geen monopolie is, zegt landbouweconoom Van Huylenbroeck.
2021-638Buitenland
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top