Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt eieren'Minimaal 7,8 cent nodig voor bruin ster ei: Handel moet mee in hogere kostprijs'

Eierprijzen veel te laag door duurder voer

'Minimaal 7,8 cent nodig voor bruin ster ei: Handel moet mee in hogere kostprijs'

„Onder 7,8 cent per stuk moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen. De handel moet mee in de hogere kostprijs voor eieren", zegt Jacco Wisserhof van LTO/NOP.
„Onder 7,8 cent per stuk moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen. De handel moet mee in de hogere kostprijs voor eieren", zegt Jacco Wisserhof van LTO/NOP.
Vanwege de fors gestegen voerprijzen zijn de uitbetalingsprijzen voor eieren waaronder 1 ster Beter Leven eieren veel te laag. „Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin 1 ster Beter Leven ei", rekent adviseur Nico van Eckeveld voor. „Onder die prijs moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen. De handel moet mee in de hogere kostprijs voor eieren", zegt Jacco Wisserhof van LTO/NOP.

Voerfabrikanten verwachten dat de voerprijzen de komende maanden op het huidige hoge niveau blijven. Zeker tot de nieuwe oogst in juni volgend jaar voorzien ze geen grote prijsschommelingen. Daarna is het afwachten hoe de oogsten en oogstverwachtingen zijn. Afhankelijk daarvan gaan de voerprijzen omlaag of zelfs nog verder omhoog. Leghennenhouders moeten de komende maanden dus rekenen met de huidige hoge voerprijzen.

Veel leghennenhouders krijgen van hun eierhandelaar nu circa 7,25 cent uitbetaald voor een wit ster-ei en iets meer voor een bruin ster-ei. Dat is te weinig gezien de hogere kostprijs. „Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei. De benodigde prijs voor witte ster-eieren is iets lager, maar weet ik niet exact. Daar heb ik namelijk onvoldoende data van. Met die 7,8 cent rekenen we alleen nog naar een normvoerwinst toe", zegt bedrijfsadviseur Nico Van Eckeveld van Vallei Accountants Agri uit Woudenberg (UT).

„In eerste instantie is het opvangen van prijsrisico’s de verantwoordelijkheid van de pluimveehouder zelf. De vergoeding voor de risico’s op het pluimveebedrijf is structureel echter te laag. Zeker gezien huidige kostenverhogingen en toenemende maatschappelijke eisen. De keten moet mee in een structureel hoger prijsniveau. Dat is even wennen voor de eierhandel en supermarkten. De afgelopen jaren waren de voerprijzen namelijk relatief laag. Nu de verwachting is dat deze geruime tijd op het huidige hoge niveau blijven, moet de hele keten mee. Dat geldt uiteraard niet alleen voor ster-eieren. De kostprijsstijging voor bijvoorbeeld biologische eieren is nog hoger.”

‘Eierhandel biedt te lage prijzen’

Leghennenhouders geven aan dat niet alle eierhandelaren hierin meegaan en momenteel te lage prijzen voor ster-eieren bieden. Van Eckeveld beaamt dit. „De aanbiedingen wisselen van niveau en zijn mede afhankelijk van non-GMO en VLOG. Af en toe is er wel een uitzondering.” Bij een klant van Van Eckeveld werd 7,9 cent geboden per bruin ster-ei. „Mijn klant had een goede langjarige relatie met zijn eierafnemer. Dan speelt de gunfactor mee. Hoewel leghennenhouders deze prijzen wel nodig hebben, wordt dit in de breedte nog niet geboden. Ook lopen er vaak nog bestaande afspraken van lager niveau.” Er zijn echter meer uitzonderingen. Een adviseur geeft aan dan een klant van hem voor zijn nieuwe koppel na lang onderhandelen 8 cent ontvangt per bruin ster-ei.

Jacco Wisserhof, voorzitter legpluimvee van LTO/NOP onderschrijft de visie van Van Eckeveld. „Ik weet zeker dat de voerprijs binnen nu en een half jaar geen 5 euro per 100 kilogram zakt.” Wisserhof adviseert collega-leghennenhouders de kostprijs goed uit te rekenen voordat ze een contract tekenen met hun eierafnemer: „Zet pas hennen op wanneer je eierafnemer je een prijs biedt voor ster-eieren waarmee je uit de voeten kunt.”

Gangbare scharrelhennen in sterstal

Als de geboden prijzen voor eieren van het Beter Leven keurmerk te laag zijn en de gangbare scharreleierprijs verder oploopt, dan zal onderling concurrentie ontstaan, mits daar staltechnisch de mogelijkheid voor is, volgens Van Eckeveld. De adviseur vernam van een 1 ster Beter Leven Beter leghennenhouder dat deze besloot een koppel gangbare scharrelhennen op te zetten. „Dit hoort ook bij marktwerking. In dat opzicht is het elke koppel (eventueel met je accountant) weer opnieuw de rekensom maken en met deze rekensom de discussie met zakenpartners aangaan.”

„Voor de sector en de keten is het anderzijds in de basis de beste route om aan de strategische keuze voor Beter Leven vast te houden en met de zakenpartners een gezonde discussie aan te gaan over passende prijsvorming. De pluimveehouder heeft immers geïnvesteerd heeft in onder andere wintergarten, wat simpelweg terugverdiend moet worden”, zegt Van Eckeveld. De adviseur kan niet zeggen of het rendabeler is nu een koppel gangbare scharrelhennen op te zetten in een 1 ster Beter Leven stal omdat hij dit niet heeft doorgerekend.

Door de fors gestegen voerkosten zijn de huidige eierprijzen voor leghennenhouders veel te laag. Lees in vakblad Pluimveeweb van oktober wat pluimveehouders kunnen doen om hun risico’s te verlagen. Naast Van Eckeveld en Wisserhof geven meer specialisten hun visie. Het vakblad verschijnt donderdag 21 of vrijdag 22 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Lichtend voorbeeld

De landbouw in zijn algemeen moet een voorbeeld nemen aan de pluimveehouderijsector.
2021-66Ondernemen
Arnaud Verbeek uit Lunteren (GD) voor een Eco Unit

Minder emissie en perfect klimaat

Arnaud en Renate Verbeek bouwden in het Gelderse Lunteren de eerste proefstal met het Eco Zero-systeem van Vencomatic.
2021-66Ondernemen

In het verkeerde hokje!

Eind 2020 ging ik aan de slag als marketingbureau voor de pluimvee- en varkenssector, omdat ik het sterke gevoel had dat wat er wordt gezegd en geschreven op radio, tv, in de kranten en de Tweede Kamer niet overeenkomt met wat de Nederlander denkt en wil.
2021-67Ondernemen

‘De mens moet meer vlees en zuivel consumeren’

Dierlijke producten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet voor mensen en in plaats van minder vlees of zuivel moet de gemiddelde persoon juist meer consumeren. Dat stelt de Amerikaanse agronoom en (vee)voedingsdeskundige Peter Ballerstedt.
2021-68Economie
De Eco Units op het dak zorgen voor minder ammoniakuitstoot en 80 procent fijnstofreductie. Jos Mans: „Met technische innovaties kunnen we de uitstoot fors terugbrengen, ook in oudere stallen.”

‘Met de techniek kunnen wij de uitstoot fors verminderen’

Jos Mans bouwde een stal voor 12.000 biologische leghennen. Een innovatieve stal met oog voor dierwelzijn, biodiversiteit, maatschappelijke verbinding en technieken om de uitstoot te verminderen.
2021-612Huisvesting
„Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei", rekent adviseur Nico van Eckeveld voor. 

'Handel moet mee in hogere kostprijs van ster-eieren'

Door de fors gestegen voerkosten zijn de prijzen voor 1 ster Beter Leven-eieren veel te laag. Een leghennenhouder moet minstens 7,8 cent ontvangen voor een bruin ster-ei. Onder die prijs moet een leghennenhouder zijn bruine ster-eieren niet verkopen.
2021-616Markt eieren
Het X-Treck-systeem is ook zeer geschikt om traaggroeiende kuikens in de stal uit te laten komen. Bij Quirijnen zonder In-Cradle band omdat er vloerverwarming aanwezig is.

‘Beste hygiënische omstandigheden en rustige kuikens’

Bij familie Quirijnen komen de 1 Ster Beter Leven-kuikens in de stal uit. Uitkomst met X-Treck geeft de kuikens direct hun eerste levensbehoeften: voer, water en verse lucht met minder bacteriële besmettingen.
2021-620Voeding
Femke van den Berg neemt het leghennen- en melkveebedrijf in de toekomst over van haar ouders Maarten en Marieke. Op de achtergrond hun etagestal.

'Iets extra’s doen moet meerprijs opleveren'

„Je moet als pluimveehouder meegaan in strengere wet- en regelgeving en vragen vanuit de markt. Je bedrijf kan niet blijven stilstaan", zegt opvolgster Femke van den Berg.
2021-622Ondernemen
In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. 

Sector werkt samen aan emissiereductie

In de regio Foodvalley wordt de luchtkwaliteit de komende jaren daadwerkelijk gemeten. Onderzoeker Wietske Dohmen vertelt hoe. Leghennenhouder Bertus Verbeek legt uit dat verlagen van emissies en een beter stalklimaat hand in hand kunnen gaan.
2021-625Ondernemen
„Eis een vaste vierkantemetervergoeding per dag van een slachterij of integratie met indexering voor inflatie”, adviseert NVP-bestuurslid Dick Schieven.

Enthousiasme en terughoudendheid over ster-kipcontract

2 Sisters Storteboom en De Heus Voeders bieden hun klanten een vijfjarig afnamecontract aan voor 1 ster Beter Leven-kuikens, waarin ze een voerwinst van 1,32 euro garanderen. Deskundigen zijn verdeeld.
2021-626Dierenwelzijn1 reactie

‘Als je dierenrecht-organisaties stevig aanpakt, schrikken ze’

Kranten staan er vol mee. Verhalen over de varkenshouderij of over vleeseten en bijna allemaal met een negatieve toon. Volgens marketeer Klaas Dijkstra is het urgent om iets aan deze framing te doen.
2021-632Politiek en beleid
Colistine wordt via het water aan leghennen verstrekt. Er is geen alternatief middel. In de legsector is geen ander middel toegelaten zonder wachttijd.

‘Minimale inzet colistine moet mogelijk blijven’

Colistine-antibiotica zijn voor leghennenhouders het enige middel om E. coli bij leghennen te behandelen zonder wachttijd. Het gebruik van het tweedekeusmiddel ligt onder een vergrootglas vanwege vrees voor resistentie in de humane sector.
2021-634Antibiotica
De Nederlandse voederfabrikanten die actief zijn op de Belgische markt zijn allemaal lid van BFA

Meer concurrentie veevoerfabrikanten op Belgische markt

Steeds meer Nederlandse veevoerfabrikanten opereren op de Belgische markt. Er zijn in België hierdoor veel meer spelers waardoor er geen monopolie is, zegt landbouweconoom Van Huylenbroeck.
2021-638Buitenland
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top