De beste voorbereiding op een nieuwe ronde: doe iets met de data die u verzamelt!
Hoe vaak stel u uzelf deze vraag bij het coachen van uw kuikens? Hoe zorgt u dat uw management gefocust blijft op het bewaken van een goede koppelgezondheid? Hoe lost u problemen structureel op?
Scherp en alert blijven
Monitoring en evaluatie met de juiste tools en middelen voorkomt dat u verstrikt raakt in de waan van de dag; ofwel de uitvoer van uw dagelijkse taken. Het gaat tenslotte niet alleen om het hier en nu, maar ook over morgen, overmorgen en het einde van de ronde. Door uw koppel te observeren, uw technische resultaten zorgvuldig te registreren en vervolgens kritisch te evalueren, kunt u scherp en alert blijven op signalen van problemen.
Inzicht in de gezondheidsstatus van uw koppel
Diagnostische ondersteuning van uw dierenarts of adviseurs is in sommige gevallen van belang om de juiste oorzaak te achterhalen. Door op het goede moment diagnostiek in te zetten, kunt u inzicht krijgen in gezondheidsstatus van uw koppel of knelpunten in uw management. Evaluatie voorkomt een korte termijnbeleid en het nemen van impulsieve beslissingen. Evaluatie geeft u inzicht in uw koppels, stallen en management, waardoor u gegrond verbeteringen kunt doorvoeren. Lees hieronder verder voor een ervaring uit de praktijk.
PRAKTIJKERVARING
‘De vorige ronde ben ik overgestapt van coccidiostatica naar vaccinatie tegen coccidiose. Het eerste rondje liep vrij goed, had er eigenlijk niks op aan te merken. Tegen het einde van de eerste week van ronde twee was de uitval hoger dan ik had verwacht. Aan het begin van de tweede week werd het strooisel natter en aan het einde van de tweede week zat het koppel slecht op het voer. Ik dacht het ligt natuurlijk aan de coccidiose-vaccinatie. Dat was het enige wat ik had aangepast.’
‘De tweede ronde had een matige start. De kuikens zaten niet vlot op het voer en de daggroei begon achter te lopen. Op basis van wekelijkse monitoring van mijn dierenarts werd coccidiose als oorzaak uitgesloten. Daarom stelde ze voor om cloacaswab in te sturen. Er werd vastgesteld dat een IB-Qxveldstam de veroorzaker van de ellende was. Dit kwam als een verrassing voor mij, omdat ik geen geluid op het koppel had gehoord gedurende de ronde. Maar kennelijk kan IB ook nierproblemen geven. De ronde daarna hebben we MA-5 gecombineerd met QX-vaccin op dag 0 op basis van de swabuitslag. Ik ben tevreden met het nieuwe vaccinatieschema en wil niet meer terug. Ik realiseer me nu dat nieuwe diagnostiek in toekomstige koppels tot andere vaccinatieschema’s kan leiden, omdat situaties toch steeds kunnen veranderen.’
Gezondheidsproblemen kunnen soms misleidend zijn
Het bovenstaande voorbeeld uit de praktijk geeft goed weer dat signalen van gezondheidsproblemen soms misleidend kunnen zijn. De vleeskuikenhouder merkte tijdens zijn dagelijkse ronde door de stal op dat het strooisel natter was dan gebruikelijk en schreef dit toe aan coccidiose, terwijl het in werkelijkheid een signaal van een IB-QX-uitbraak was. Het is dus belangrijk om u te realiseren dat één signaal niet meteen op de oorzaak van een gezondheidsprobleem wijst en daarnaast zijn sommige ziekten, zoals Infectieuze Bronchitis (IB), niet in een hokje te plaatsen.
Begin vandaag nog met evalueren
Iedere dag technische informatie op stalkaarten schrijven heeft weinig zin als u er verder niets meedoet. Als u de data niet evalueert, kunt u weinig reflecteren op uw eigen management. Bij afwijkingen gaat u natuurlijk op zoek naar de oorzaak en u weet dat deze niet altijd bij de kuikens ligt. Maar hoe vindt u signalen nog terug aan het einde van de week? En hoe interpreteert u afwijkingen aan het einde van de ronde? Hoe voorkomt u dat u te snel uw conclusies trekt? Door evaluatie op te nemen in uw monitoringroutine, kunt u op een objectieve manier aandacht besteden aan de signalen van uw kuikens én stallen. Zo kunt u voorkomen dat signalen aan de verkeerde oorzaak worden toegeschreven door te achterhalen of er sprake is van een gezondheidsprobleem of een managementprobleem.
Dagelijks data verzamelen en evalueren geeft u de mogelijkheid om fluctuaties of verstoringen op te merken, die wijzen op afwijkingen binnen uw koppel of stal.
Analyseer eerst en kom daarna pas in actie
Niet alle afwijkingen springen direct in het oog. Daarom is het van belang om een afwijking in context te plaatsen. Via evaluatie kunt u achterhalen of er iets gaande is met de koppelgezondheid door de data te vergelijken met de normen van de fokkerij-organisatie en resultaten van eerdere rondes. Hierdoor kunt u een stap terugzetten en een signaal goed beoordelen in de situatie. Is er sprake van een incident? Of een signaal van een onderliggend probleem? Daarnaast kunt u op basis van de evaluatie op het juiste moment een specialist inschakelen en diagnostiek inzetten om inzicht te krijgen in de oorzaak van het probleem. Via diagnostiek van een specialist kan een probleem gekoppeld worden aan een infectieuze oorzaak, een afwijking in het voer of een verstoring in het stalklimaat. Maar vergeet niet om verder te kijken.
Signalen wijzen soms bijvoorbeeld op afwijkingen in waterafgifte van drinklijnen of in de vulling van voerpannen. Door iedere ronde goede te evalueren kunt u bij managementproblemen ingrijpen, kostbare behandelingen bij gezondheidsproblemen voorkomen en uw managementstrategie optimaliseren.
Ondersteuning van uw dierenarts en adviseurs kan u helpen bij het juist interpreteren van afwijkingen en het optimaliseren van uw managementstrategie.
Evalueer met uw dierenarts
Het vaststellen van de oorzaak van een slechter presterend koppel lijkt simpel, maar dat is het niet altijd. Fluctuaties of verstoring moeten in de juiste context geplaatst worden. Dit kan door een combinatie van het koppelbeeld, technische gegevens en diagnostiek op het juiste moment. Uw dierenarts kan met behulp van diagnostiek, de juiste oorzaak van een management- of gezondheidsprobleem achterhalen. Kortom, schroom niet om uw dierenarts in te schakelen. Zie liever uw eigen monitoring en evaluatie samen met de diagnostiek van uw dierenarts als een gouden combinatie.
Diagnostiek van uw dierenarts, het koppelbeeld en de technische gegevens geven u inzicht in de gezondheidsstatus van uw koppel.
7 gouden tips om signalen uit uw data te halen:
- Verzamel dagelijks data.
- Bereken kengetallen van uw rondes. De volgende kengetallen kunnen u belangrijke signalen geven: wateropname, voeropname, verhouding tussen water- en voeropname, groei of gewicht, uitval, voederconversie en stalklimaat.
- Maak overzichten en grafieken van kengetallen.
- Vergelijk overzichten en grafieken van kengetallen met de normen van de fokkerij-organisatie en resultaten van eerdere rondes al tijdens de ronde.
- Pas waar nodig uw management tijdens de ronde aan en verbeter uw resultaten.
- Vergelijk na aanpassing of aan het einde van de ronde de technische resultaten met de normen van de fokkerijorganisatie en resultaten van eerdere rondes.
- Controleer het aanslaan en de werking van het gekozen vaccinatieschema. Overleg met uw dierenarts over welke onderzoeksmethode (e.g. serologie, PCR etc.) geschikt is.