2 Sisters Storteboom ziet meer kansen dan bedreigingen voor vleeskuikenhouders
'Krapte aan vleeskuikens door overgang naar sterkip en ECC'

Onderdijk is directeur corporate affairs (zakelijke aangelegenheden) en personeelszaken van de tweede grootste vleeskuikenslachterij in Nederland, met slachterijen in Putten (GD) en Kornhorn (GR). Onderdijk gaf woensdagmorgen 1 december tijdens een webinar een presentatie met als titel: ‘Beter leven 1 ster: eindstation of begin van een reis?’
Slachterij en kipverwerker Storteboom heeft zes vestigingen in Nederland en belevert vanuit haar vestiging in Zeewolde (FL) Nederlandse supermarkten. „Indien een supermarkt in Appelscha (GR) twee pakjes drumsticks vraagt en één pakje filet dan wordt dit in Zeewolde apart klaar gemaakt”, legt Onderdijk uit. In haar beide slachterijen in Nederland slacht Storteboom 2,4 miljoen vleeskuikens per week, waarvan 1,4 miljoen in Kornhorn. In haar slachterij in Polen slacht Storteboom wekelijks 1,7 miljoen vleeskuikens. Storteboom is onderdeel van de Britse 2 Sisters Food Group.
In Groot-Brittannië heeft 2 Sisters Food Group naast eigen vleeskuikenslachterijen en kipverwerkingsbedrijven ook eigen vleeskuikenbedrijven. In Nederland bezit 2 Sisters Storteboom bewust geen eigen vleeskuikenbedrijven. „Vleeskuikenhouders in Nederland hebben veel vakmanschap. Die weten zelf het beste hoe ze hun dieren moeten verzorgen. Bovendien krijgen ze daarbij begeleiding van kundige mensen zoals dierenartsen en voervoorlichters.”
‘Commitment aan sterkip gegeven’
Onderdijk blikte in het begin van haar presentatie kort terug op 2012 toen de afspraken werden gemaakt voor de Kip van Morgen. „Naast de reguliere vleeskuikens zou de Kip van Morgen komen. Dan zouden er twee kipstromen zijn. Vervolgens kwamen alle supermarkten met hun eigen kipconcepten. Naast reguliere kip slachten wij nog vijf andere concepten zoals Nieuwe Standaard Kip (NSK), Langzaam Groeiende Kip (LGK) en 1 ster Beter Leven kip. Deze concepten moeten allemaal van elkaar gescheiden blijven. Al deze concepten zorgen voor minder efficiency in de keten.”
In dat opzicht is Onderijk blij dat alle supermarkten in 2023 overstappen op minimaal 1 ster Beter Leven kip. Ze verwacht niet dat supermarkten evenals in 2015 en 2016 met eigen kipconcepten komen. „Supermarkten hebben hun commitment aan sterkip gegeven.”
Krapte
De maximale bezetting bij NSK is 30 kilogram per vierkante meter en de maximale bezetting bij sterkip bedraagt 25 kilogram per vierkante meter. „Indien alle vleeskuikenhouders in Nederland overstappen op sterkip vermindert het aantal vleeskuikens met 40 procent”, zegt Onderdijk. „Het aantal slachthaken in Nederland wordt niet minder. Er gaat dus een krapte aan vleeskuikens ontstaan. Hoe gaan slachterijen deze krapte invullen? Gaan slachterijen meer kuikens uit Duitsland en België halen”, vraagt Onderijk zich af. „Ik ben heel benieuwd hoe slachterijen deze krapte gaan invullen de komende jaren.”
Naast de overgang naar sterkip in 2023 komt ook de overgang naar het European Chicken Commitment (ECC) er in 2026 aan. „We verwachten dat de overgang naar trager groeiende kip geen invloed heef op de consumptie van kip. We verwachten dat de consumptie van kip in de EU minimaal gelijk blijft. Het aantal opgezette vleeskuikens in Nederland wordt de komende jaren echter wel minder. Dat heeft effect op voerfabrikanten, dierenartsenpraktijken en andere partijen die zaken doen met vleeskuikenhouders.”
„Voor sterkip is het heel belangrijk dat slachterijen de aanvoer goed regisseren. In Duitsland en Groot-Brittannië is dierenwelzijn ook van groot belang Voor de export naar andere landen kunnen we de bouten van sterkip echter niet afzetten als sterkip omdat we wat betreft kostprijs lang niet mee kunnen ten opzichte van reguliere kip.”
Kansen en bedreigingen
Vogelgriep, de almaar strengere wet- en regelgeving en de NVWA die strengere eisen stelt aan pluimveeslachterijen dan collega-autoriteiten in het buitenland en dus kostprijsverhogende zijn, ziet Onderdijk als bedreigingen. De politiek en publieke opinie is ook een bedreiging. „De publieke opinie en de politiek worden heel erg gestuurd door de waan van de dag. Soms worden er moties aangenomen waardoor de sector weer voor kostprijsverhogende opgaven staat. Daardoor kunnen we als vleespluimveesector heel lastig een lange termijn visie opstellen.”
„Bij Storteboom zien we echter meer kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders en de Nederlandse vleeskuikenhouderij dan bedreigingen. Evenals bijvoorbeeld in Frankrijk lijken Nederlandse supermarkten ook voorkeur te krijgen voor kip van Nederlandse herkomst. Dit biedt enorme kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders en vooral voor sterkip”, stelt Onderdijk. Ook verwacht Storteboom dat de vraag naar kip in de EU op peil blijft. „Door de stijgende vraag naar trager groeiende kip komt er een gebrek aan stalcapaciteit voor vleeskuikenhouders in de EU de komende jaren. Dat biedt kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders.” Door het enorme vakmanschap van Nederlandse vleeskuikenhouders is de Nederlandse vleeskuikensector zo’n sterke sector, volgens Onderdijk.
Naast sterkip en ECC Onderdijk blijft er ruimte voor reguliere vleeskuikens in Nederland de komende jaren. „Reguliere vleeskuikens produceer je voor de wereldmarkt. Die markt blijft altijd bestaan. Voor sterkip en ECC zien we veel kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders de komende jaren. Hoe de rendementen met reguliere kip zich de komende jaren voor Nederlandse vleeskuikenhouders ontwikkelen, hangt af van de wereldmarkt. Wat de wereldmarkt doet, is afhankelijk van tal van factoren zoals vogelgriepuitbraken in landen waar de vleeskuikenproductie groot is. Hierdoor is het nu nog niet te overzien hoe de reguliere vleeskuikenprijzen in Nederland zich de komende jaren ontwikkelen.”
Dit topartikel is eenmalig gratis aangeboden voor de lezers van Pluimveeweb.nl. Mis geen enkel topartikel op Pluimveeweb.nl en wordt hier abonnee.