Basispremie zakt in 2027 naar 194 euro per hectare

Het NSP beschrijft de Nederlandse invulling van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de periode 2023 tot 2027. Het nieuwe GLB richt zich op het ondersteunen van boeren die er voor kiezen verder te verduurzamen en te vernieuwen. Maar daarvoor gaat de basispremie wel naar beneden.
Het Ministerie van LNV stelt voor om de beoogde transitie in de landbouw te financieren met een overheveling van middelen van het garantiefonds naar het plattelandsfonds, van 15 procent oplopend tot 30 procent in 2027. Dat brengt met zich mee dat de basispremie, een belangrijke inkomensondersteuning voor veel boeren, zal afnemen. Nu is dat 262 euro (plus 117 euro voor ‘Vergroening’). In het concept NSP is opgenomen dat dit 255 euro wordt in 2023, aflopend naar 194 euro in 2027.
Ecoregelingen
Daar staat tegenover dat boeren met eco-regelingen ongeveer 100 tot 175 euro per hectare vergoed kunnen krijgen, afhankelijk van hoeveel activiteiten zij willen doen. Dat komt neer op minder financiele steun en extra inspanningen verrichten.
Per jaar wordt er 152 miljoen euro aan ecoregelingen besteed, 762 miljoen euro in totaal. Daarnaast kunnen meer boeren meedoen aan het succesvolle agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb), waar 560 miljoen euro in totaal voor is vrijgemaakt. De eco-regeling en het ANLb passen volgens LNV bij het idee van toekomstbestendige landbouw.
N2000 en veenweiden
Daarnaast richt het GLB zich op de gebieden waar meer van boeren gevraagd wordt, zoals in veenweidegebieden en nabij Natura 2000-gebieden. Als zij hun bedrijf aan moeten passen of extensiveren, is er geld beschikbaar voor gebieden om samen te werken aan perspectief en het ontwikkelen en aanpassen van de bedrijfsvoering.
Inspraak
Dit concept NSP wordt komende weken behandeld in de Tweede Kamer en binnen provincies en waterschappen. Nadat de input is verwerkt, wordt het ontwerp NSP op 31 december 2021 ingediend in Brussel. Daarnaast is inspraak mogelijk. Het NSP wordt in december en januari ter inzage gelegd op toekomstglb.nl. Mogelijke wijzigingen naar aanleiding van de inspraak worden samen met de reactie van de Europese commissie toegevoegd.
Tekst: Agrio
Beeld: Susan Rexwinkel