Meest gelezen items: maart 2021
Maart: Schoonmaken zonnepanelen zorgt voor behoud rendement

1. Fotoserie: Schoonmaken zonnepanelen zorgt voor behoud rendement
Zonnepanelen moeten eens in de twee jaar gereinigd worden om het rendement te behouden. Het reinigen van de grote oppervlakte aan zonnepanelen op menig dak van pluimveehouders is nagenoeg onmogelijk om met de hand en een sopje te doen. Gespecialiseerde machines zijn veel efficiënter. John Bongaerts werd afgelopen jaar door corona gedwongen om een nieuwe onderneming te starten en dat werd het schoonmaken van zonnepanelen onder de naam Agri-Solarclean met zelf doorontwikkelde machines.
2. Clazing neemt pluimveeslachterijen Van Miert en Mieki over van De Heus
Exportslachterij Clazing uit Zevenhuizen (ZH) neemt de pluimveeslachterijen van Van Miert in Breukelen (UT) en Mieki in Hunsel (LB) over van De Heus. Daarover hebben De Heus en Clazing een voorwaardelijke overeenkomst gesloten. Als resultaat van de overeenkomst verwerft De Heus een minderheidsbelang in Clazing. Met bovengenoemde stap blijft de slachtcapaciteit gewaarborgd en ontstaat er een Nederlandse slachterijcombinatie met een gezond toekomstperspectief. De voorgenomen transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit ACM. Dat maakte De Heus dinsdag 2 maart bekend.
3. Wereldvoedselorganisatie FAO: ‘Vleesproductie heeft aanzienlijk minder graan nodig’
Het klimaatrealisme over vlees en veehouderij begint zich langzaam ook te manifesteren bij de grotere wereldwijde organisaties. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft een studie gepubliceerd die concludeert dat de veehouderij veel minder graan per kilogram vlees gebruikt en dat varkens en kippen veel meer voor de mens onverteerbare eiwitten eet en deze omzet in dierlijk eiwit.
4. Eerste 150.000 kuikens geboren zonder het doden van haantjes met In Ovo-technologie
Na tien jaar ontwikkeling heeft In Ovo de eerste 150.000 kuikens geleverd waarvoor geen eendagsleghaantjes zijn gedood. Sinds november bepaalt hun machine het geslacht van eieren in de broederij van Het Anker in Ochten (GD).
5. ‘Leghaantjes allesbehalve duurzaam’
„Het opzetten van leghaantjes is allesbehalve duurzaam. De voederconversie van leghaantjes ligt op circa 3,5. Die van reguliere vleeskuikens slechts op 1,50. Leghaantjes voer je dus goede grondstoffen die je beter aan vleeskuikens kunt voeren omdat die veel efficiënter met voer omgaan.” Dat stelt pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research. Hij pleit ervoor om vaker de keuze te maken voor geslachtsbepaling in het ei in plaats van leghaantjes op te zetten.
Tekst: Silke Wiggers
Beeld: Agri-Solarclean