Rabobank: Marktomstandigheden vleeskuikenhouderij herstellen
'Krapte in pluimveevlees aanbod levert verder prijsherstel op'

De opbrengstprijzen voor pluimveevlees zijn verder verbeterd in 2021. Op dit moment liggen de prijzen 20 tot 25 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. Losse delen pluimveevlees zijn minder in prijs gestegen, borstvlees met ongeveer 15 procent en poten met 20 procent. Dit alles toont het krappe aanbod in Europa dat onder andere is veroorzaakt door de lage winstgevendheid in het eerste coronajaar, vogelgriep, salmonellaproblemen in Oost-Europa en hoge voerprijzen. De prijzen voor voer in Nederland zijn dit jaar verder gestegen naar 39 euro per ton tussen januari en november. Dit zal de komende maanden nog wat verder stijgen.
Door leegstand, een lagere stalbezetting, de huidige hoge productiekosten en vogelgriep-restricties zal het aanbod van pluimveevlees relatief laag zijn in 2022. Sectormanager Jeroen van den Hurk: „Dit biedt perspectief voor verbetering van de marktomstandigheden voor productie van kip in Nederland. Als de opbrengstprijzen stijgen, kan dat tot hogere marges leiden.”
Gevolgen van omschakeling naar 1 ster Beter Leven-keurmerk
Momenteel is een bezetting van 21 vleeskuikens (regulier) per vierkante meter gebruikelijk in vleeskuikenstallen. Dat gaat terug naar circa 10 vleeskuikens per vierkante meter om te kunnen voldoen aan de vereisten voor het 1 ster Beter Leven-keurmerk. Nederlandse retailers willen vanaf 2023 alleen nog maar pluimveevlees met tenminste 1 ster van het Beter Leven-keurmerk aanbieden.
Jeroen van den Hurk vertelt welke kansen dit biedt: „Deze ontwikkeling vraagt om een omschakeling voor veel ondernemers. Van een op export georiënteerde sector gaan we naar een sector die met name produceert voor Nederland, in een vraag gestuurde markt. En aangezien de Nederlandse retail de voorkeur geeft aan een hoogwaardig Nederlands product, zien we volop kansen."
Impact op pluimveevleesketen
Als de omschakeling naar het 1 ster Beter Leven-keurmerk een succes wordt in Nederland, dan zal de productie van het aantal vleeskuikens op jaarbasis met ongeveer 40 procent dalen. Van den Hurk: „De hele Nederlandse pluimveevleessector zal het effect van de omschakeling naar 1 ster Beter Leven voelen in 2022."
In dit scenario verwacht Rabobank een daling van de vraag naar 135 miljoen eendagskuikens en 130 miljoen te slachten kuikens. De vraag naar vleeskuikenvoer daalt hierdoor naar schatting met ruim 400.000 ton. En het aantal benodigde moederdieren halveert voor de Nederlandse vraag naar broedeieren. Ook voor de dienstverlenende sector heeft de omschakeling gevolgen, zoals veeartsen, entploegen, schoonmaakploegen en transportbedrijven.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rabobank