'Geen kerststemming op eiermarkt'

Van Raai noemt de huidige eiermarkt matigjes. „Andere jaren is de vraag naar eieren torenhoog vlak voor kerst. Momenteel zijn er voldoende eieren. Dat komt omdat de horeca helemaal plat ligt. Wij hebben verschillende klanten die de horeca belveren en die nemen maar mondjesmaat eieren af. Vanuit de eiverwerkende industrie daalt de vraag naar eieren ook. Enkele eierverwerkers hebben deze en volgende week geen eieren meer nodig, gaven ze maandagmorgen 20 december telefonisch aan mij door.” De eieverwerkende industrie verwerkt eieren in bijvoorbeeld sauzen zoals mayonaise.
Van Raai belevert geen supermarkten. Daarom weet hij niet hoe groot de vraag naar eieren is van supermarkten. „We hebben momenteel voldoende eieren, maar het is niet zo dat ik ermee in de maag zit want veel bestellingen lopen ook gewoon wel door. Maar de vrije handel in eieren, waar we in zitten is rustig. Veel rustiger dan andere jaren vlak voor kerst.”
‘Koffiedik kijken’
„Het is koffiedik kijken hoe de eierprijzen zich de komende weken gaan ontwikkelen. Ik weet dat nu echt nog niet. Ten eerst is het de vraag hoe lang de coronamaatregelen in Nederland nog duren. Daarnaast vraagt Duitsland vanaf 1 januari enkel nog OKT-eieren. Er gaan geruchten dat ze reguliere zonder-OKT-eieren niet meer nodig hebben, maar of dit daadwerkelijk zo is, weet ik niet.” Duitse supermarkten vragen vanaf 1 januari enkel nog OKT-eieren. Van Raai verwacht dat de vraag naar niet-OKT-eieren vanuit de Duitse industrie voorlopig wel gewoon blijft bestaan.
Van Raai verkoopt eieren door aan pakstations. „Leghennenhouders moeten opfokhennen bestellen en willen 20 weken voordat ze hun eerste eieren leveren eigenlijk hun eieren al verkocht hebben. Maar pakstations bieden daar momenteel niet op omdat voor hen ook veel onzeker is. Het blijft koffiedik kijken wat de eierprijzen doen volgend jaar”, besluit Van Raai.