Stelling: Stoppen met ontwormingsmiddelen bij biologische leghennen zorgt voor problemen

Bij zogeheten synthetische diergeneesmiddelen, zoals ontwormingsmiddelen, die veel gebruikt worden, gaat vanaf dit jaar mogelijk een wachttermijn gelden van 48 uur. Een wormkuur duurt vijf tot zeven dagen. Gedurende de kuur mogen de eieren niet meer als biologische ei verkocht worden. En daarna ook nog 48 uur niet. Dat betekent bij elke kuur een afwaardering van de eieren gedurende een hele week of meer. Die afwaardering van eieren kost veel geld. Hans Fuchs, projectleider Kennis & Innovatie Bionext, rekende de afwaardering hiervan uit voor een gemiddeld bedrijf en kwam uit op 50.000 euro op jaarbasis.
Wageningen Livestock Research (WLR) start dit jaar met een nieuw onderzoek naar een andere aanpak van wormbeheersing bij legpluimvee. Het doel is de infectiedruk en het middelengebruik te verlagen.
„Uit onderzoeken blijkt dat in strooisel van kippenstallen 400 EPG (Eitjes per Gram mest-red) spoelworm en 0 tot 28 EPG haarworm zat. De stal is dus een groter risico dan de uitloop als het het gaat om wormbesmettingen bij leghennen. Het is dus erg belangrijk om wormbesmettting goed te monitoren en pas te gaan ontwormen boven een drempelwaarde”, zegt Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut.
Om mogelijke afwaardering van de biologische eieren te voorkomen, zouden biologische leghennenhouders kunnen stoppen met het gebruik van ontwormingsmiddelen. Dierenartsen raden dit af omdat ontwormen belangrijk is. „Op korte termijn zorgt het voor problemen voor de gezondheid van biologische leghennen, maar dat moeten we zien te tackelen. Ontwormen met synthetische middelen geeft (mogelijk) schade aan het milieu en de biodiversiteit vanwege residuen in de mest. En dat past niet in een natuurinclusieve kringlooplandbouw", zegt Fuchs. „En dan ga ik nog voorbij aan de mogelijke afwaardering van de biologische eieren bij gebruik van ontwormingsmiddelen. Dat vindt nu nog niet plaats, maar de mogelijkheid is dat dit later dit jaar wel het geval is. Hierover hebben we nauw contact met het ministerie van LNV en Skal, de toezichthouder voor de biologische sector", zegt Fuchs.
Maar wat vindt u? Stem op onze stelling 'Stoppen met ontwormingsmiddelen bij biologische leghennen zorgt voor problemen' en licht uw antwoord in een reactie onder de stelling toe.