'Omschakelen naar sterkip vraagt integrale aanpak'

Alle grote Nederlandse supermarktketens hebben in 2021 besloten om vanaf 1 januari 2023 alleen nog vers pluimveevlees met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming te verkopen. Naar aanleiding hiervan zijn vrijwel alle vleeskuikenhouders inmiddels door hun voerleverancier of slachterij benaderd met het verzoek de bedrijfsvoering om te schakelen.
Een overstap naar een concept in combinatie met een contract, dat vaak aangeboden wordt door een vaste combinatie van voerleverancier en slachterij, gaat gepaard met het inleveren van ondernemersvrijheden. Daar staat tegenover dat een contract een bepaalde voerwinstgarantie geeft over een periode van 4,5 tot 5 jaar. Het marktaandeel van regulier gehouden vleeskuikens daalt van 60 à 65 procent naar circa 30 procent in 2025, verwacht Aaldering. Dit betekent, dat de reguliere vleeskuikenprijs gevoeliger zal worden voor een tijdelijk tekort danwel overschot aan kuikens. „Je zult je dus goed moeten afvragen wat het blijven produceren voor dit marktsegment doet met je nachtrust en je liquiditeitspositie", zegt Aaldering.
Investeringen erg bedrijfsspecifiek
Voor het omschakelen naar Beter Leven 1 ster moeten de stallen voorzien worden van daglichtinlaat en overdekte buitenuitlopen. De hoogte van de benodigde investeringen zijn erg bedrijfsspecifiek. Dit betekent dat ook de terugverdientijd per bedrijf ook erg verschilt. Een terugverdientijd van 4 tot 6 jaar is realistisch, stelt Aalderink. Dit betekent, dat de investering, afhankelijk van het aangeboden contract, ongeveer binnen de looptijd van het contract is terugverdiend en daarmee ook afgelost kan worden.
Voor het realiseren van overdekte uitlopen moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Onder voorwaarden is het mogelijk deze uitlopen vergunningvrij te bouwen. Wanneer deze uitlopen binnen het bouwblok gerealiseerd kunnen worden, zal dit in de meeste gevallen niet veel problemen opleveren. In Groningen en Drenthe bestaan mogelijkheden om een groter bouwblok te krijgen. Hiervoor gelden vaak de voorwaarden, dat de dieraantallen op het bedrijf niet mogen toenemen en er significante verbetering van dierwelzijn gerealiseerd wordt.
Het is ook goed om te onderzoeken of de kosten van de aanpassingen van stallen en stalinrichting in aanmerking kunnen komen voor milieu investeringsaftrek en willekeurige afschrijving om hiermee de belastingdruk te verlagen. Verbetering van dierwelzijn kan naast het vergroten van de leefruimte en het zorgen voor daglicht in de stallen ook door het verlagen van de hoeveelheid fijnstof in de stal. Het ministerie heeft middels de subsidieregeling 'Brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen' subsidie beschikbaar voor investering in systemen, die de hoeveelheid fijnstof in de stal verlagen, aldus Alfa accountants en adviseurs.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Alfa Accountants