Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFrankrijk: verbod op vleesbenaming voor vegaproducten

Frankrijk: verbod op vleesbenaming voor vegaproducten

De presentatie van 'Chicken Filet Veggie' door fastfoodketen Quick is voor de Vlaamse VLP reden de federale overheid op te roepen om vleesbenamingen voor plantaardige producten te verbieden.
De presentatie van 'Chicken Filet Veggie' door fastfoodketen Quick is voor de Vlaamse VLP reden de federale overheid op te roepen om vleesbenamingen voor plantaardige producten te verbieden.
De Franse regering scherpt de regelgeving voor het gebruik van dierlijke productaanduidingen door veganistische producten aan. Vanaf 1 oktober mogen vega-producten geen vleesnamen zoals hamburger, schnitzel of worst meer dragen. De Franse boeren willen hiervan een Europees item maken. De Vlaamse Landsbond Pluimvee roept de federale overheid op tot een verbod op vleesbenamingen voor plantaardige producten.

Producten gemaakt van plantaardige eiwitten mogen in Frankrijk vanaf 1 oktober geen vleesnamen meer dragen. De term 'hamburger' of 'worst' op de verpakking is voor die productgroep verleden tijd. Uitzonderingen zijn mogelijk als in het betreffende product een bepaalde hoeveelheid plantaardig eiwit nodig is en als aroma's of ingrediënten met aroma-eigenschappen moeten worden geëtiketteerd. Daartoe heeft de Franse overheid een lijst met vleesbenamingen en een bijbehorend maximumpercentage plantaardige eiwitten opgesteld. Bacon mag bijvoorbeeld hooguit 0,5 procent plantaardig eiwit op basis van droge stof bevatten en vleeshachee hooguit 7 procent zijn.

Overgang

Voor levensmiddelen die vóór de inwerkingtreding van de regelgeving zijn geproduceerd, geldt een overgangsperiode tot 31 december. Producten die in andere lidstaten en in Turkije worden vervaardigd of op de markt worden gebracht, vallen buiten deze regelgeving. Dit laatste is voor de Franse boeren en de Nationale Vereniging van Vee en Vlees reden om de regering op te roepen deze kwestie in Brussel aan te kaarten om zo het toepassingsgebied uit te breiden tot alle producten, ongeacht hun oorsprong. Overtredingen van de nieuwe regelgeving kunnen boetes opleveren van maximaal € 1.500 voor natuurlijke personen en € 7.500 voor rechtspersonen.

België

In België is ook sprake van een toenemende onvrede over het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten. Zo roept de Vlaamse Landsbond Pluimvee (VLP) de federale overheid op om vleesbenamingen voor plantaardige producten te verbieden en meer concreet te komen met 'definitieve richtlijnen' voor het gebruik van vleesbenamingen voor deze producten. De VLP betitelt het als 'puur consumentenbedrog' om producten een vleesbenaming te geven, zonder dat daar vlees in zit. De bekende druppel vormde de presentatie van fastfoodketen Quick van haar nieuw product 'Chicken Filet Veggie' op de Belgische markt. Volgens de VLP een burger waar geen kip is in verwerkt. Terwijl filet juist in Europa het duurste, beste en meest begeerde onderdeel van de hele kip. In 2021 besloot het Europees Parlement dat elke lidstaat zelf de regels met de benamingen van vlees- en melkvervangers mag bepalen.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Quick

Bron: ISN

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top