Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVoerMinder stikstofemissie door minder-eiwitrijk voer vleeskuiken

Minder stikstofemissie door minder-eiwitrijk voer vleeskuiken

De Vlaamse onderzoekster Madri Brink heeft na experimenten bij vleeskuikens aangetoond dat er minder stikstofemissie ontstaat als ze minder-eiwitrijk voer krijgen. Dat meldt het Vlaamse instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

De beste stikstofreducerende maatregel is de brongerichte, concludeert het Vlaamse instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Dit uitgangspunt was de basis voor het doctoraat van Madri Brink (ILVO-UGent- Proefbedrijf Pluimveehouderij). „En er zijn ook gunstige effecten als je consequent leeftijdsaangepast voer geeft en als je zorgvuldig omgaat met strooiselkeuze en -management”, aldus ILVO.

Synthetische aminozuren

Vleeskuikens krijgen in hun leven verschillende soorten voer; een starter als ze klein zijn, een groeier op middenleeftijd en een ‘finisher’ in de laatste weken voor de slacht. Op het moment van het vergelijkend experiment bestonden de klassieke voersoorten voor respectievelijk 21,5, 20,5 en 19,5 procent uit eiwit. Madri Brink zelf daarover: „Toen ik bij de twee laatste voersoorten de eiwitfractie liet dalen met respectievelijk 1,75 en 1,5 procent en dat compenseerde met een kleine dosis synthetische aminozuren die geen stikstofverlies geven, telde ik tegen het einde van de productie maar de helft zoveel stikstofemissie, in vergelijking met het klassieke voer. Een zeer groot verschil.”

Even calorierijk

Het klassieke en het experimentele voer waren precies even calorierijk, aldus ILVO verder over het onderzoek. „De emissie werd vastgesteld met een meting vlak boven de strooisellaag, want uit die laag vervluchtigen de ammoniakpartikels, die in de atmosfeer stikstofemissie worden. De vleeskuikens groeiden met beide soorten voer even goed, hun dierenwelzijn bleef op peil. De lucht in de stal bevatte minder ammoniak met het experimenteel voeder, wat voor de dieren en de pluimveehouder aangenamer is.”

Strooisellaag

Een kanttekening is dat de uiteindelijke emissie die uit een kippenstal komt sterk samenhangt met de toestand van de strooisellaag. ILVO: „Is die droger (korreliger) dan ontstaat er meer stikstofemissie maar is het voor de kip zelf wel beter. Evolueert het strooisel met de uitwerpselen naar een verkleefde, platte, vochtige korst, des te minder emissie, maar des te meer kans om voetzoolwonden bij het dier. Ventilatie, om de vloer droog te houden, is dus zeker ook een factor in het stikstofverhaal.”

Preciezer voeren

Evelyne Delezie, ILVO pluimveeonderzoeker en promotor van Madri Brink: „Preciezer voeren, met een samenstelling die precies past bij de leeftijd en die de minimum eiwitgrens benadert, is de les uit dit doctoraat. Sinds deze experimenten zie ik de verschillende soorten voer bij de praktijkbedrijven inderdaad al opschuiven naar iets lagere eiwitgehaltes.”

„Dit soort onderzoek kan, indien toegepast en geborgd, uitmonden in een officieel erkende stikstofverlagende maatregel”, aldus ILVO ter besluit.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top