Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijMachine kan kans op antibioticaresistentie bij kippen en mensen verkleinen

Machine kan kans op antibioticaresistentie bij kippen en mensen verkleinen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
Wetenschappers hebben machine learning gebruikt om ziekten in pluimvee te identificeren en te lokaliseren, waardoor de behoefte aan antibioticabehandeling zal afnemen. Daardoor wordt het risico dat mensen antibioticaresistentie ontwikkelen ook kleiner.

Dat meldt de Universiteit van Nottingham in een persbericht. Aangezien antibioticaresistentie wereldwijd een probleem is, kan een effectieve en snelle diagnostiek van bacteriële infecties in de pluimveehouderij ervoor zorgen dat de behoefte aan antibiotica afneemt. Dit verkleint volgens de onderzoekers de kans op epidemieën en resistentie.

In dit project verzamelden onderzoekers monsters van de dieren, mensen en de omgeving op een Chinese boerderij en een aangesloten slachthuis.

Machine Learning

De studie leverde drie belangrijke bevindingen op. Ten eerste werden verschillende relevante antimicrobiële resistentiegenen (ARG’s) gevonden in zowel mensen als kuikens. Net als bijbehorende mobiele genetische elementen (antibioticaresistentiegenen die zich binnen genomen en tussen bacteriën kunnen verplaatsen.)

Het team ontdekte ook het bestaan van resistentiegenen in de kippendarm, die gecorreleerd zijn aan de antibioticaresistentie in pluimveebedrijven. Ten slotte heeft het team met behulp van sensortechnologie en machine learning ARG’s in verband gebracht met verschillende externe factoren zoals temperatuur en vochtigheid.

Het toepassen van machine learning biedt de mogelijkheid om methoden te ontwikkelen die een beter begrip en kwantificering opleveren van resistentierisico’s. Dat zegt Dr. Tania Dottorini van de Universiteit van Nottingham die het onderzoek leidde. Lees meer op de website https://innovationorigins.com/.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top