Mei: Stikstofakkoord treft pluimveehouder keihard, terug naar reguliere kuikens onmogelijk, hogere omzet De Heus

1. Pluimveehouder Klaasen keihard getroffen door stikstofakkoord
Het vleeskuikenbedrijf van Gunter Klaasen in Ravels (BE) wordt keihard getroffen door het stikstofakkoord in Vlaanderen. Klaasen bouwde onlangs nog nieuw. Nu moet zijn bedrijf wellicht weg. Het bedrijf van Klaasen is één van de gedupeerde intensieve veehouderijbedrijven door het Vlaamse stikstofakkoord. 40 landbouwbedrijven met de grootste stikstofimpact op natuurgebied moeten weg. 120 boeren krijgen een voorstel van financiële compensatie om te stoppen of te investeren.
2. Terug naar reguliere kuikens straks onmogelijk na overstap op sterkip
Vleeskuikenhouders die overstappen op 1 ster Beter Leven vleeskuikens kunnen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk niet terug naar reguliere vleeskuikens. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoekt namelijk de mogelijkheid om onbenutte stikstofruimte van veehouders in te nemen. Deze onbenutte stikstofruimte ontstaat, omdat het dieraantal flink daalt bij de omschakeling naar 1 ster Beter Leven vanwege de lagere bezetting.
3. Fors hogere omzet en winst De Heus in Nederland
De Heus Voeders boekte vorig jaar in Nederland 25 procent meer omzet en 30 procent meer winst. Zo steeg de omzet in Nederland naar 1,38 miljard euro en bedroeg de nettowinst 23,3 miljoen euro.
4. 'Willen na ombouw flexibel blijven vanwege alle onzekerheid'
De familie Swart gaat uitlopen aan hun vleeskuikenstallen bouwen voor de omschakeling naar het 1 ster Beter Leven keurmerk. Desondanks willen ze flexibel blijven om over te kunnen stappen op reguliere kip of een concept zoals European Chicken Commitment (ECC) vanwege alle onzekerheid over zowel de komende wet- en regelgeving als de marktvraag.
5. NVP: Overheid legt rode loper uit voor vogelgriep
De overheid legt de rode loper uit voor vogelgriep, stelt de NVP. „Nieuwe (natte) natuurgebieden werken als een magneet voor wilde watervogels en vormen hiermee een risico voor Nederlandse pluimveebedrijven", zegt NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat.