Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiDiergezondheidEen goede eikwaliteit van het begin tot het einde van de legperiode

Een goede eikwaliteit van het begin tot het einde van de legperiode

Witte eieren goede eikwaliteit
Door genetische vooruitgang en beter management worden leghennen steeds langer aangehouden. Waar vijf jaar geleden 500 eieren op 100 weken een uitdaging leek, zijn er steeds meer koppels witte leghennen die dit resultaat behalen. Het is belangrijk om alle management- en voedingsmaatregelen in te zetten om de eikwaliteit tot op late leeftijd goed te houden.

Theorie achter het schaalvormingsproces

Om met het management in te spelen op de vorming van het ei is het goed om te weten hoe het proces van schaalvorming werkt. Het leggen van het ei begint met de eisprong. Een uur nadat het vorige ei gelegd is vindt de eisprong plaats. Vijf uur na de eisprong begint het schaalvormingsproces dat ongeveer achttien uur duurt. In de praktijk betekent dit dat de laatste zes tot acht uur van de dag en de volledige nachtperiode gebruikt worden voor de schaalvorming. Tijdens dit schaalvormingsproces moet de hen het calcium uit het voer en/of bot halen. Het is het meest efficiënt als de hen het calcium direct via de voeding uit het bloed kan opnemen. Indirect via de botten kan ook, maar dit is minder efficiënt en kost fosfor. Omdat de schaalvorming de laatste zes tot acht uur van de dag plaatsvindt is het belangrijk om in deze periode het meeste voer te verstrekken. De hen kan dan veel calcium opnemen en dat direct gebruiken voor de schaalvorming.

Hen moet voldoende calcium kunnen opnemen

Door de goede legpersistentie van leghennen worden veel koppels kippen een langere periode of tijdens de gehele ronde op fase 1- voer gehouden. Het calciumniveau in fase 1-voer is voldoende tot ongeveer 55 weken. Het is belangrijk om rond de 50 weken de calciumbehoefte te berekenen en op basis daarvan een schema te maken met de hoeveelheid extra calcium die verstrekt moet worden. Zo zorgt u ervoor dat de hen ook in de tweede helft van de legperiode voldoende calcium kan opnemen.

De calciumbron is belangrijk

Naast de hoeveelheid calcium is ook de calciumbron belangrijk. De oplosbaarheid en oplossnelheid variëren per kalkbron. Uit onderzoek is gebleken dat een grovere kalkbron (zoals kalksteen) de eischaal en de botten sterker maakt dan een fijnere kalkbron (zoals krijt). Dit komt doordat calcium uit een grovere kalkbron geleidelijker en later op de dag beschikbaar komt dan calcium uit een fijnere kalkbron. Hierdoor hoeft de hen tijdens de donkerperiode (nacht) minder kalk uit de botten te halen.

Vitamine D3 voor goede benutting van calcium en fosfor

Bij de opname van calcium uit de darm is een belangrijke rol weggelegd voor vitamine D3. Voldoende opname van vitamine D3 is essentieel voor een goede benutting van calcium en fosfor en speelt daardoor een belangrijke rol bij de schaalkwaliteit. Bij oudere hennen of hennen met een slechte levergezondheid kan een slechte schaalkwaliteit gerelateerd zijn aan een verlaagde vitamine D3-activiteit. Het geven van een hydroxy D3- -variant kan in dit geval de schaalkwaliteit verbeteren. Naast vitamine D3 spelen ook mineralen een belangrijke rol bij het schaalvormingsproces. Het gaat hierbij om magnesium, mangaan, zink en koper.

Stalmanagement

Met name de voertijden zijn belangrijk om een goede schaalkwaliteit te realiseren. Het streven moet zijn om in de laatste zes uur van de dag ongeveer 50% van het voer te verstrekken zodat er veel calcium beschikbaar is tijdens de schaalvormingsperiode. Verder kan het verstandig zijn om door middel van een gritdosator extra kalk aan het voer toe te voegen. Deze extra kalk is dan direct beschikbaar voor een goede schaalkwaliteit. Dit kan ook door middel van splitfeeding. Er wordt dan een ochtendvoer gegeven met laag calcium en aan het eind van de dag een voer met veel calcium.

Controleer de schaalkwaliteit

In het kwaliteitsrapport van het pakstation staat de breuksterkte of het percentage haarscheuren. U kunt ook zelf de schaalkwaliteit controleren met een schouwlamp of breuksterktemeter. Beide apparaten heeft AR beschikbaar. Met behulp van een elektronisch ei van AR kunt u het eiertransport opnieuw afstellen om zo het percentage haarscheuren te verminderen.

Samenvatting

Het kennen van de dagelijkse agenda van de leghen helpt u om een goede schaalkwaliteit te realiseren. Dit kan verder versterkt worden door de inzet van een gritdosator of het toepassen van splitfeeding. Daarnaast zijn er toevoegingen via het voer beschikbaar die vitaminen of mineralen bevatten die indirect een positieve uitwerking op de schaalkwaliteit hebben.

Dagelijkse agenda van de kip

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie of advies? Neem dan contact op met uw pluimveespecialist of met Jan van Os, 06-22503851.

  • Jan van Os

    Jan van Os

    Specialist legpluimvee

    06-22503851

    j.vanos@argroep.nl

Neem contact met mij op

Gerelateerde artikelen

Hoe goed is de eischaalkwaliteit van uw hennen?

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
AR realiseert
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar kunnen u ook adviseren op het gebied van bedrijfsontwikkeling.
Lees verderEi-plus aanpak
Assortiment
  • Legpluimvee
  • Vleeskuikens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499515

    voer@argroep.nl

  • Henno van den Bruinhorst

    Henno van den Bruinhorst

    Verkoopleider pluimvee

    06-55334277

    h.vandenbruinhorst@argroep.nl

  • Jan van Os

    Jan van Os

    Specialist legpluimvee

    06-22503851

    j.vanos@argroep.nl

  • Jeffrey de Rooij

    Jeffrey de Rooij

    Specialist legpluimvee

    06-30638386

    j.derooij@argroep.nl

  • Hans Ebbers

    Hans Ebbers

    Specialist pluimvee

    0653209947

    h.ebbers@argroep.nl

  • Maarten Hulstein

    Maarten Hulstein

    Specialist pluimvee

    06-53608229

    m.hulstein@argroep.nl

  • Noud Verstraten

    Noud Verstraten

    Specialist pluimvee

    06-13679051

    n.verstraten@argroep.nl

  • Anouk Hannink

    Anouk Hannink

    Specialist pluimvee

    0613792683

    a.hannink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top