Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOranjehoen uit Swifterbant blijft samenwerken met provincie Flevoland

Oranjehoen uit Swifterbant blijft samenwerken met provincie Flevoland

Gebke van Gaal (Provincie Flevoland), Saskia van der Laan (Stichting samen Tegen Voedselverspilling), Victor Smits (Hello Fresh), Johan Leenders (Oranjehoen) en Jan-Nico Appelman (Provincie Flevoland).
Gebke van Gaal (Provincie Flevoland), Saskia van der Laan (Stichting samen Tegen Voedselverspilling), Victor Smits (Hello Fresh), Johan Leenders (Oranjehoen) en Jan-Nico Appelman (Provincie Flevoland).
Pluimveehouderij Oranjehoen verlengt een samenwerking met de provincie Flevoland. Het korte keten-concept uit Swifterbant (kippenvlees) produceert zo circulair mogelijk in combinatie met een akkerbouwtak en is toe aan de volgende stap.

Tijdens een werkbezoek van gedeputeerden (provinciebestuurders) Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal, werden gisteren de resultaten bekend gemaakt van het circulaire keteninitiatief dat in september 2022 van start is gegaan. Ook is toekomstige samenwerking met als doel opschaling van het initiatief bekrachtigd met pluimveehouder Johan Leenders. Gedeputeerden waren onder de indruk van de ondernemingskracht en circulaire ambities van Oranjehoen.

Circulaire kip

Binnen dit initiatief is de gehele keten, van producent, verwerker tot afnemer samen verantwoordelijk voor het tot waarde brengen van de gehele kip. Dit betekent dat naast de geliefde kipfilet, ook de bijproducten zoals de vellen en karkassen tot waarde worden gebracht. Hier werkt Oranjehoen samen met Flevo Campus en Low Food, aan het ontwikkelen van verspillingsvrije, producten zoals soepen, snacks en burgers.

De kippen van Oranjehoen, krijgen de groenten, zoals wortels en rode bieten en kruiden van het bedrijf Hello Fresh (maaltijdbezorgdienst), die overblijven. Hello Fresh brengt hun restproducten na de uitgifte van de boxen naar de voedselbank en als er daarna nog product over is gaat het naar voedselproductie of naar Oranjehoen.

Dieet

Deze reststromen verwerkt Oranjehoen zelf tot een soja-vrij kippendieet. De pluimveemest wordt lokaal gebruikt op de akkerbouwgronden voor nutrieten, organische stof toevoer en bodemverbetering voor de productie van tarwe/graan. Deze lokale tarwe en stro wordt daarna weer gebruikt als voer en bedding in de kippenstal. Oranjehoen geeft hiermee aan een echt meer vitale kip te hebben.

Provincie Flevoland stimuleert ondernemers om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Daarom ondersteunt zij beginnende circulaire ketens, waarbij door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct een keten gevormd kan worden. Deze circulaire ketens krijgen hulp in de vorm van ketenmanagers. Bedragen wordne door de provincie niet genoemd, maar een langere samenwerking is dus wel bekrachtigd na het bezoek van de provinciebestuurders.

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: Provincie Flevoland

Bron: Provincie Flevoland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top