Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAandoeningenBelgische pluimveesector haalt Europese salmonelladoelstellingen

Belgische pluimveesector haalt Europese salmonelladoelstellingen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
België heeft zijn Europese salmonellabestrijdingsdoelstellingen vorig jaar gehaald in alle pluimveecategorieën. Zowel bij fokpluimvee, legpluimvee, braadkippen (vleeskuikens) en kalkoenen bleef België onder de vooropgestelde Europese grenswaarde.

Voor fokpluimvee is de Europese doelstelling om per lidstaat jaarlijks minder dan 1 procent positieve koppels in productie te hebben, een doelstelling die in 2017, 2018, 2020 en 2021 werd overschreden. In totaal werd 0,84 procent van de koppels in 2022 positief bevonden met een te bestrijden Salmonella, waardoor de doelstelling is behaald.

Sinds 2008 wordt in de legsector Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium bestreden met de bedoeling jaarlijks maximaal 2 procent positieve koppels te hebben. Sinds 2015 werd de doelstelling van maximum 2 procent positieve koppels behaald. In 2020 en 2021 werd de doelstelling niet gehaald als gevolg van de aanwezigheid van veel koppels die positief waren voor S. Enteritidis, waardoor het percentage positieve koppels steeg tot respectievelijk 2,32 procent en 2,18 procent. De doelstelling werd in 2022 met 1,52 procent opnieuw gehaald.

Bij braadkippen (vleeskuikens) en bij vleeskalkoenen is de Europese doelstelling om minder dan 1 procent positieve koppels voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium te halen. Sinds 2010 wordt deze doelstelling bij braadkippen gehaald in België. Bij vleeskalkoenen werd de doelstelling van niet meer dan 1 procent in 2016 en 2017 gehaald, maar sindsdien niet meer. In 2022 zijn de doelstellingen gehaald voor zowel braadkippen (0,15 procent) als vleeskalkoenen (0 procent). Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top