Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijFotoserie: Het Juweel van Barneveld onthuld bij Wereld Eidagen

Wereld Eidagen 2023

Fotoserie: Het Juweel van Barneveld onthuld bij Wereld Eidagen

Burgemeester Jacco van der Tak onthulde vrijdag 13 oktober het Juweel van Barneveld. Het kunstwerk gemaakt door Julia Borsboom en Wijnand Thomassen is een ode aan de Barneveldse eierindustrie. Het ei staat permanent in het Pluimveemuseum in Barneveld waar vrijdagmiddag een symposium plaatsvond.
Het Juweel van Barneveld laat de wereld zien verbonden door het ei met Barneveld als kippenhoofdstad van de wereld. Het lampje bij Barneveld blijft branden. „De andere lichtjes veranderen per seconde van plek. Een dynamisch ei wat staat voor het ontdekken
Het Juweel van Barneveld laat de wereld zien verbonden door het ei met Barneveld als kippenhoofdstad van de wereld. Het lampje bij Barneveld blijft branden. „De andere lichtjes veranderen per seconde van plek. Een dynamisch ei wat staat voor het ontdekken van de wereld en de inventiviteit van de Barneveldse eierindustrie", zegt Asje van Dijk, voorzitter Stichting Wereld Eidagen die samen met burgemeester Jacco van der Tak van gemeente Barneveld het kunstwerk onthulde.
Bij aanvang van het symposium werden de bezoekers ontvangen met een heerlijk gekookt eitje.
Bij aanvang van het symposium werden de bezoekers ontvangen met een heerlijk gekookt eitje.
Voorzitter Stichting Wereld Eidagen Asje van Dijk, voormalig burgemeester van Barneveld, opende rond de klok van 15 uur het symposium.
Voorzitter Stichting Wereld Eidagen Asje van Dijk, voormalig burgemeester van Barneveld, opende rond de klok van 15 uur het symposium.
Vanuit het hele land waren bezoekers, pluimveehouders, periferie en kunstenaars naar het Pluimveemuseum in Barneveld gekomen.
Vanuit het hele land waren bezoekers, pluimveehouders, periferie en kunstenaars naar het Pluimveemuseum in Barneveld gekomen.
De bezoekers genoten van diverse culinaire eihapjes. Een ei is natuurlijk, echt en authentiek en leent zich voor veel verschillende gerechten.
De bezoekers genoten van diverse culinaire eihapjes. Een ei is natuurlijk, echt en authentiek en leent zich voor veel verschillende gerechten.
Drs. Gemma Tacken, senior marktonderzoeker Wageningen Economic Research, presenteerde de nieuwste ontwikkelingen in de eierconsumptie. Samengevat: er is volop markt voor het Nederlandse ei maar ben en blijf je bewust hoe je als producent opereert.
Drs. Gemma Tacken, senior marktonderzoeker Wageningen Economic Research, presenteerde de nieuwste ontwikkelingen in de eierconsumptie. Samengevat: er is volop markt voor het Nederlandse ei maar ben en blijf je bewust hoe je als producent opereert.
Na het symposium volgde de onthulling in het Pluimveemuseum. Julia Borsboom wijst het pluimveecentrum van de wereld Barneveld aan.
Na het symposium volgde de onthulling in het Pluimveemuseum. Julia Borsboom wijst het pluimveecentrum van de wereld Barneveld aan.
Komende tijd wordt dit tweede ei beschilderd door Aukje Westra . Deze eyecatcher komt in Barneveld te staan.
Komende tijd wordt dit tweede ei beschilderd door Aukje Westra . Deze eyecatcher komt in Barneveld te staan.
Secretaris Jan Workamp liet zich de hapjes die mmmEggie Ada Harthoorn had gemaakt, goed smaken.
Secretaris Jan Workamp liet zich de hapjes die mmmEggie Ada Harthoorn had gemaakt, goed smaken.
Zaterdag 14 oktober was de publieksdag in het centrum van Barneveld waarbij het ei centraal stond. Een gezellig feest. Kinderen konden puzzels maken en iedereen kon genieten van een lekker eitje of een internationaal eiergerecht.
Zaterdag 14 oktober was de publieksdag in het centrum van Barneveld waarbij het ei centraal stond. Een gezellig feest. Kinderen konden puzzels maken en iedereen kon genieten van een lekker eitje of een internationaal eiergerecht.
In de tent hingen de kleurplaten die Stichting Blij met een Ei verdeelde onder haar donateurs pluimveehouders. Ondanks de regen buiten zat de sfeer er binnen in de tent goed in.
In de tent hingen de kleurplaten die Stichting Blij met een Ei verdeelde onder haar donateurs pluimveehouders. Ondanks de regen buiten zat de sfeer er binnen in de tent goed in.
Internationale deelnemers deden mee aan de kook- en bakwedstrijd en maakten heerlijke eigerechten.
Internationale deelnemers deden mee aan de kook- en bakwedstrijd en maakten heerlijke eigerechten.
Internationale deelnemers gingen aan de slag met eieren. Wereldwijd is World Egg day een belangrijke feestdag. „Ik ben blij dat we met Wereld Eidagen dit mooi kunnen organiseren", zegt secretaris Jan Workamp die zelf ook in Barneveld woont.
Internationale deelnemers gingen aan de slag met eieren. Wereldwijd is World Egg day een belangrijke feestdag. „Ik ben blij dat we met Wereld Eidagen dit mooi kunnen organiseren", zegt secretaris Jan Workamp die zelf ook in Barneveld woont.
Lokale kunstenaars beoordeelden de kleurplaten uit het hele land.  Deze vakjury beoordeelde de gerechten van de internationale deelnemers.
Lokale kunstenaars beoordeelden de kleurplaten uit het hele land. Deze vakjury beoordeelde de gerechten van de internationale deelnemers.
mmmEggies en vrijwilligers bakten eieren voor het publiek die gretig aftrek vonden. „Er is echt meer dan een gekookt en gebakken ei. Maar een gebakken eitje is echt lekker", aldus Jan Workamp.
mmmEggies en vrijwilligers bakten eieren voor het publiek die gretig aftrek vonden. „Er is echt meer dan een gekookt en gebakken ei. Maar een gebakken eitje is echt lekker", aldus Jan Workamp.
Boerenkapel De Barre Blazers zorgden voor een muzikale noot op het Raadhuisplein in Barneveld.
Boerenkapel De Barre Blazers zorgden voor een muzikale noot op het Raadhuisplein in Barneveld.
De mmmEggies uit Barneveld en omgeving bakten eitjes en deelden die uit aan bezoekers. „Dan heb je altijd weer leuke gesprekjes over kippen en eieren en kun je fabels als maximaal twee eieren per week weerleggen", zegt mmmEggie en legpluimveehoudster Marj
De mmmEggies uit Barneveld en omgeving bakten eitjes en deelden die uit aan bezoekers. „Dan heb je altijd weer leuke gesprekjes over kippen en eieren en kun je fabels als maximaal twee eieren per week weerleggen", zegt mmmEggie en legpluimveehoudster Marjan van de Vis uit Barneveld.
De mmmEggies verstopten in de week voorafgaand aan Wereld Eidag grote roze eieren in heel Nederland. Via social media deelden ze foto's en tips over de verstopplekken. De vinders kregen een mooie prijs. „Ook weer een mooie manier om het ei onder de aandac
De mmmEggies verstopten in de week voorafgaand aan Wereld Eidag grote roze eieren in heel Nederland. Via social media deelden ze foto's en tips over de verstopplekken. De vinders kregen een mooie prijs. „Ook weer een mooie manier om het ei onder de aandacht te brengen", zegt mmmEggie en bestuurslid Stichting Wereld Eidagen Ada Harthoorn uit Lunteren.
De winnaars van de culturele kookwedstrijd en de vrijwilligers van de Wereld Eidagen aan het slot van de Wereld Eidagen. „De organisatie van de Wereldeidagen was in handen van de Stichting Wereldeidagen, de mmmEggies, Blij met een Ei, Powerful Eggs en het
De winnaars van de culturele kookwedstrijd en de vrijwilligers van de Wereld Eidagen aan het slot van de Wereld Eidagen. „De organisatie van de Wereldeidagen was in handen van de Stichting Wereldeidagen, de mmmEggies, Blij met een Ei, Powerful Eggs en het Poultry Expertise Centre (PEC). We hebben het ei weer mooi op de kaart gezet. Ons gezamenlijk doel is de promotie van het Nederlandse ei. Barneveld wordt wereldwijd als de eierhoofdstad gezien. Daar hebben we als legpluimveehouders allemaal voordeel bij: promotie van het ei en innovaties dicht bij huis", zegt Hugo Bens, bestuurslid Wereld Eidagen en voorzitter stichting Blij met een Ei.

Het Pluimveemuseum aan de Hesseweg in Barneveld is een uniek en boeiend museum voor jong en oud en het hele jaar geopend. „Een aanrader voor boeren en burgers; de geschiedenis van kip en ei wordt op boeiende wijze getoond. Prachtig museum met een leuke museumwinkel", besluit Jan Workamp.

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top