Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMarkt vleeskuikensNederlandse pluimveevleesproductie 40 procent gedaald

Oplaat signaleert ingrijpende veranderingen in de pluimveesector

Nederlandse pluimveevleesproductie 40 procent gedaald

De Nederlandse pluimveevleesproductie is 40 procent gedaald door de overgang naar trager groeiende vleeskuikens. Dit is een ingrijpende verandering voor de sector, stelt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

Volgens Oplaat is er momenteel een opvallende ontwikkeling gaande is in de Nederlandse pluimveesector, namelijk dat het aantal vleeskuikens significant afneemt. Deze trend is volgens hem vooral toe te schrijven aan de groeiende vraag naar langzaam groeiende vleeskuikens en diervriendelijkere productiemethoden. Oplaat: „Op deze manier wordt de noodzaak om de veestapel te halveren automatisch opgelost door de pluimveesector.”

Veel pluimveehouders maken de overstap naar langzaam groeiende vleeskuikens, waarbij de dieren meer ruimte krijgen en langer in de stal verblijven voorafgaand aan de slacht. „Deze veranderingen hebben geleid tot een afname van 40 procent in de totale productie van pluimveevlees in Nederland, een ingrijpende verandering voor de sector”, zegt Oplaat.

Pluimveevleesvraag stijgt 50 procent

„De krimp van de Nederlandse pluimveestapel staat in schril contrast met de verwachte wereldwijde groei in de vraag naar pluimveevlees”, gaat Oplaat verder. „Naar verwachting zal de wereldwijde vraag naar pluimveevlees met 50 procent toenemen tot 2050, voornamelijk vanwege de groei van de wereldbevolking.” Dit zet de Nederlandse keuze voor langzaam groeiende en duurzamere methoden in een uniek perspectief.

Transformaties

„Er zijn nu slechts acht tot tien eigenaren van alle slachterijen in Nederland”, laat Oplaat weten. „Dat wijst op een significante concentratie binnen de sector. Tegelijkertijd is er een toename in de import van pluimveevlees uit het buitenland, dat in Nederland wordt verwerkt.” Deze ontwikkelingen, samen met de keuze voor langzaam groeiende kippen en de daaruit voortvloeiende afname van de productie, toont aan dat de sector interessante transformaties ondergaat in zijn productiemethoden.

'Duidelijk signaal'

Oplaat ziet al deze veranderingen als een duidelijk signaal van de inzet van de sector voor duurzamere en diervriendelijkere praktijken, en als een sterke aanwijzing van de aanhoudende aanpassing van de pluimveesector aan de veranderende marktomstandigheden en consumentenvoorkeuren.

Vleeskuikens van langzaam groeiende rassen groeien maximaal 30 tot 40 gram per dag en zijn onder het Beter Leven keurmerk de enige toegestane optie. Deze overstap helpt fysieke en gezondheidsproblemen bij de dieren te voorkomen en draagt bij aan het welzijn van de vleeskuikens. De Nepluvi-voorzitter legt het in de onderstane video uit:

Waarom neemt het aantal kippen in Nederland af?
Waarom neemt het aantal kippen in Nederland af?
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Albert Heijn

Bron: Nepluvi

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top