Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Het Anker logo
Het AnkerDiergezondheidRustige kip in de stal zorgt voor lage uitval en hoge uniformiteit

Rustige kip in de stal zorgt voor lage uitval en hoge uniformiteit

De geschiedenis van de opfokstal van de familie Sinke gaat terug tot de jaren '70. De opa van Matthijs Sinke begon het bedrijf, waarna het tweemaal van vader op zoon werd overgedragen. Tegenwoordig staat de 29-jarige Matthijs Sinke aan het hoofd van het bedrijf, waar hij de zorg draagt voor maar liefst 216.000 kippen. Het opfokbedrijf heeft zes geautomatiseerde stallen waar de kuikens worden grootgebracht vanaf dag één tot week 17. Met af en toe assistentie, neemt Matthijs grotendeels de verantwoordelijkheid op zich. “Een kwestie van plannen”, maar in werkelijkheid houdt hij alles nauwlettend in de gaten. Matthijs loopt dagelijks zijn rondes, doet de administratie en weet hierdoor precies wat er speelt in zijn stallen. Sinds zeven jaar werkt hij met Dekalb White kippen van Het Anker, eveneens een familiebedrijf. Dat is merkbaar, zegt Matthijs: “De korte lijnen met Het Anker zijn fijn. Heb ik een probleem in het weekend en ik bel, dan heb ik gelijk de juiste personen te pakken”

Rustige kip

Matthijs staat nu al 8 jaar aan het roer van het bedrijf. "Ik wil de zaken zo goed mogelijk opzetten. Er zijn enkele veranderingen doorgevoerd, mede omdat de kip is veranderd; de genetica is anders. Dat merk je aan het gedrag. De kip is rustiger geworden." Het begint allemaal met kuikens van goede kwaliteit. Als de start goed is, is er weinig uitval. Bij Matthijs bedraagt de uitval 1e week doorgaans slechts 0,2% - 0,3%. “De Dekalb White is een perfecte kip voor in de stal. Een rustige kip; geen dooddrukkers” zegt Matthijs. “Ik heb al heel wat verschillende rassen kippen in de opfok gehad, maar voor mij gaat er niets boven de Dekalb White.”

Elkaar scherp houden

Matthijs is tevreden met een uniformiteit boven de 90%. Dit resultaat is deels te danken aan de genetica en de goede samenwerking met Het Anker.

"Ze hebben de juiste mensen op de juiste plek zitten. Er is veel expertise aanwezig en ik krijg altijd een eerlijk antwoord. Kort en krachtig, maar dat zorgt ervoor dat ik weet waar ik aan toe ben."

Efficiënt plannen – maximaal vol zetten

Bij Matthijs wordt de capaciteit van de stallen optimaal benut. Soms worden scheidingswanden geplaatst om verschillende rassen van elkaar te scheiden. Dit gebeurt altijd in nauw overleg. "Sinds wij met Het Anker samenwerken, staan de stallen nooit langer dan 4 weken leeg, meestal staat alles met 2/3 weken weer vol.” Dan vragen ze me 'hoeveel leegstand heb je nodig?' en stemmen we de volgende koppel kuikens daarop af. Zoals vaak de samenwerking is tussen familiebedrijven, kenmerkt zich ook deze relatie door korte lijnen, meedenken met elkaar, duidelijke communicatie en een efficiënte en effectieve samenwerking. "Want," concludeert Matthijs, "je moet het samen doen."

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
‘Het Anker’
‘Het Anker’ is een 1967 opgericht familiebedrijf gespecialiseerd in het broeden, opfokken en verkopen van 17-weekse leghennen. Daarnaast heeft ‘Het Anker’ een aantal opfok- en legbedrijven in eigendom. We werken samen met Verhaeghe-Het Anker in België en Ab Ovo in Duitsland.

Kernwoorden die passen bij ‘Het Anker’ zijn:
Dekalb White | Bovans Brown | Isa Brown | familiebedrijf | korte lijnen | eigen entploeg | eigen transport | intensieve begeleiding opfok en leg
Het Anker Verhaeghe-Het Anker Ab Ovo
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top