Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijKijkers Keuringsdienst van Waarde ontstemd over vele kooi-eieren in voedingsmiddelen

Veel kooi-eieren verstopt in voedingsmiddelen

Kijkers Keuringsdienst van Waarde ontstemd over vele kooi-eieren in voedingsmiddelen

Tv-programma Keuringsdienst van waarde schonk in de uitzending van maandag 18 maart 2024 aandacht aan de herkomst van eieren in in koekejs, bami, bonbons en andere voedingsmiddelen.
Tv-programma Keuringsdienst van waarde schonk in de uitzending van maandag 18 maart 2024 aandacht aan de herkomst van eieren in in koekejs, bami, bonbons en andere voedingsmiddelen.
Ruim de helft van de eieren die een mens eet zitten verstopt in koekjes, kroketten, bami, bonbons en andere voedingsmiddelen. Overal zitten ze in, zonder ook maar iets te verklappen over hun herkomst. Tv-programma Keuringsdienst van Waarde dook erin om uit te zoeken van welke houderijvorm deze afkomstig zijn. Kijkers van het tv-programma reageren ontstemd over de vele kooi-eieren in voedingsmiddelen.

Op een eierdoosje staat scharrel-, vrije uitloop of biologische huisvesting. Op het ei staat zelfs een code die de boerderij verklapt, maar ruim de helft van de eieren die een mens eet, zitten verstopt in koekjes, bami, bonbons en nog tal van voedingsmiddelen. Overal zitten ze in, zonder ook maar iets te verklappen over hun herkomst. Geen haan die ernaar kraait. Behalve de Keuringsdienst van Waarde dan, want wat voor eieren gebruiken de levensmiddelenfabrikanten? En waarom mogen we dat niet weten?

Op de verpakking van pot mayonaise staat niet vermeld welke eieren de producent heeft gebruikt. Die eieren komen zelfs al gebroken en verdeeld in eigeel of eiwit aan bij de fabrikant. „Het komt in grote boxen binnen en daar tappen wij het beroken eigeel uit in de fabriek”, vertelt een medewerker van een sausfabriek in de uitzending van maandagavond 18 maart. De doos met eigeel wil hij liever niet laten zien. „De certificaten tonen aan dat we scharreleieren gebruiken.”

Milieuregels en stikstofnormen

Of dat voor alle producten waar ei in is verwerkt geldt, blijft onduidelijk na de uitzending. In de EU zijn er volgens pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research ongeveer 380 miljoen kippen die per jaar zo’n honderd miljard eieren leggen, maar lang niet alle landen zowel buiten als binnen de EU hanteren zulke hoge normen voor kippenwelzijn als Nederland. „Er komen steeds meer eieren uit Oekraïne en Azië. Die eieren voldoen niet aan de standaard. Daar passen ze de milieuregels en stikstofnormen die wij hanteren niet toe”, zegt Van Horne.

Bovendien worden er door eibrekers ook veel kooi-eieren van buiten de EU verwerkt. Dat zijn veelal eieren afkomstig van legbatterijkippen. Eiverwerkers weigeren openheid van zaken te geven in de uitzending. Volgens Van Horne lopen eiverwerkers er niet mee te koop dat ze in Nederland Oekraïnse legbatterijeieren en Poolse kooi-eieren verwerken.

Legbatterij-eieren

Hoewel deze legbatterijen in de EU al sinds 2012 zijn verboden, worden deze eieren nog wel verwerkt in sommige producten, zo ontdekte Keuringsdienst van Waarde. „Wij breken en verwerken de eieren en maken ze klaar voor fabrikanten. Dat doen we ook met kooi-eieren”, geeft een vertegenwoordiger van een eibrekerij toe in de uitzending.

Of er in onze mayonaise misschien wel legbatterij-eieren verwerkt zijn, blijft dus gissen. Zie je ‘herkomst: China’ op de verpakking van een product met ei staan, dan is de kans volgens Van Horne groot dat het om eieren uit legbatterijen gaat.

Nieuwe regelgeving nodig

Nieuwe Europese regelgeving waarbij producten verplicht zijn om aan te geven waar de eieren precies vandaan komen, is volgens Van Horne dan ook nodig om er zeker van te zijn dat alle eieren die we consumeren afkomstig zijn van kippen die een goed leven hebben. Tot die tijd blijft het voor consumenten een ‘verrassing’ welke eieren er in onze producten zijn verwerkt.

Kijkers ontstemd

Kijkers van het tv-programma reageren ontstemd en vragen tekst en uitleg. „Er zit dus allerlei regelgeving aan hele eieren, maar in koekjes, sauzen en andere producten, zitten eieren uit Oost-Europa die op geen enkele manier aan onze regelgeving voldoen. Albert Heijn, Jumbo, Nestle, Unilever uitleg?”, schrijft een kijker op X, dat vroeger Twitter heette. „Zo blij met deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde over de verstopte eieren in producten! Je probeert als consument te betalen voor een traceerbaar, duurzamer en diervriendelijk ei, maar in alle producten waar ei in verwerkt is – geen idee”, schrijft een ander op X.

De uitzending van tv-programma Keuringsdienst van Waarde was maandagavond 18 maart vanaf 21.35 uur te zien op Nederland 1. Heb je de uitzending gemist? Kijk dan hier de uitzending terug.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Keuringsdienst van Waarde

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top